Linkovi

Đelić: Srbija veoma posvećena 'belom šengenu'


Posle jednoglasne odluke kolegijuma Evropske komisije o liberalizaciji viznog režima za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru od 1. januara iduće godine, koju će u Briselu sutra i zvanično saopštiti potpredsednik Komisije i komesar za pravosuđe, Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren, u Beogradu je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije održao konferenciju sa novinare, koja se većim delom odnosila na pitanje vizne liberalizacije.

Dan pre očekivane vesti iz Brisela da Evropska komisija i formalno predloži ukidanje viza za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da posle toga sledi usvajanje predloga Komisije u nadležnim institucijama Evropske unije, pre svega u Savetu ministara i Evropskom parlamentu, što će dovesti do ukidanja viza od 1. januara 2010.

"Na jesen će Evropska komisija poslati još jednu tehničku misiju koja će se uveriti da je Srbija veoma posvećena cilju – a to je 'beli šengen' za njene građane. I da se mnogobrojni zakoni, koje smo usvojili u proteklih nekoliko meseci, i primenjuju i da administrativni kapaciteti jačaju".

Kako je rekao Đelić, Srbija će, kada za to dođe vreme i u saradnji sa evropskim partnerima podneti zahtev za članstvo, mada, prema njegovim rečima, da bi to uradila – Srbija mora makar jedan dan pre toga da ima odobrenu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Jedini siguran put za primenu Sporazuma je da preostala dva haška optuženika budu pronađena i izručena, dodao je Đelić.

A prema rečima direktorke Kancelarije za evropske integracije Milice Delević, izveštaj o ispunjenosti obaveza iz Nacionalne strategije za integracije, razvio je pozitivnu konkrenciju među ministarstvima u ispunjavanju obaveza – mada se, kako kaže, računa samo zajednički rezultat:

"Niko pojedinačno neće ući u EU, nego samo ako budemo radili kao celina i mislim da će ova vrsta mnogo neizvesnije utakmice između Skupštine i Vlade doprineti tome da kao celina učinak bude bolji".

Potpredsednik vlade Božidar Đelić odbacio je navode opozicije da Beograd neće izdavati pasoše njenim građanima sa Kosova i da je to indirektno priznavanje Kosova, i rekao da će će pasoši biti izdavani svim domaćim državljanima koji imaju prebivalište na bilo kome delu teritorije Srbije.

XS
SM
MD
LG