Linkovi

Sotomajor suočena sa oštrim ispitivanjem Republikanaca


Drugog dana pretresa u Kongresu, kandidat za sudiju Vrhovnog suda Sonja Sotomajor součilla se sa oštrim pitanjima republikanskih senatora. Sotomajor, za koju se očekuje da će biti potvrđena za prvog hispanskog člana najvišeg američkog sudskog tijela, pokušala je da umanji zabrinutost Republikanaca u pogledu svoje sudske filozofije, ističući da je posao sudije da se drži zakona, a ne da ih piše.

Sudija Sonja Sotomajor je drugog dana pretresa pred senatskim Odborom za pravosuđe odgovarala na niz pitanja o dosadašnjim rezultatima.

"Važno je podsjetiti da kao sudija, ja ne pišem zakone”, rekla je Sotomajor.

Poklušavajući da ublaži kritike republikanskih zakonodavaca, predsjedavajući Odbora Patrik Lejhi zatražio je od Sotomajor da pojasni svoju kontroverzni izjavu da bi mudra Latinoamerikanka, zbog svog životnog iskustva, donosila bolje sudske odluke od bijelca.

Želim da unaprijed i nedvosmisleno naglasim da ne vjerujem da bilo koja etnička grupa, rasa ili rod imaju prednost u zdravom rasuđivanju.”

To međutim nije bilo dovoljno da prekine oštro ispitivanje republikanskih senatora.

"Sudeći prema izjavama koje vam se pripisuju i prethodnim komentarima, vi vjerujete da će vaše porijeklo uticati na ishod vaših slučajeva”, ustvrdio je republikanski senator iz Albame, Džef Sešns.

Kao što sam kazala, moji rezultati pokazuju da ni u jednom trenutku nisam dozvolila da moji lični stavovi ili simpatije utiču na presudu”, odgovorila je Sotomajor.

Mnogi smatraju da je pretres na Kapitol Hilu samo formalnost i da će istorijska nominacija Sonje Sotomajor za prvoh hispanskog sudiju Vrhovnog suda biti potvrđena. Demokrate mogu da potvrde njenu nominaciju bez ijednog republikanskog glasa.

XS
SM
MD
LG