Linkovi

Počeo pretres za potvrdu nominacije Sonje Sotomajor


U američkom Senatu počeo je pretres za potvrđivanje nominacije Sonje Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda. Obraćajući se zakonodavcima, Sotomajor je pokušala da umanji zabrinutost Republikanaca u pogledu svoje sudske filozofije, navodeći da će poštovati slovo zakona u svakom slučaju. Takođe je naglasila da zadatak sudije nije da donosi zakone, već da ih primjenjuje. Sotomajor je kazala da joj lično i profesionalno iskustvo pomažu da sluša i razumije, ali da zakon diktira rezultat svakog slučaja. Ukoliko njena kandidatura bude potvrđena, Sonja Sotomajor će biti prvi hispanski sudija u najvišem američkom sudu.

Nakon nekoliko nedjelja političke polemike i dugog iščekivanja, u Senatu je počeo pretres za potvrđivanje nomonacije Sonje Sotomajor za sudiju Vrhovnog suda.

"Nakon što sam razmotrio njen sudski dosije, zaključio sam da je oprezan i uzdržan sudija, koji duboko poštuje sudsku praksu i ovlašćenja ostalih ogranaka vlade, uključujući i zakonodavnu ulogu Kongresa. Taj zaključak potkrijepljen je nizom nezavisnih studija”, kazao je u uvodnoj izjavi predsjedavajući senatskog Odbora za pravosuđe Patrik Lejhi.

Sotomajor uživa snažnu podršku Demokrata i, kako pokazuju ankete, američke javnosti. Mnogi republikanci međutim tvrde da Obamin kandidat nije u dodiru sa stavom većine – ukazujući na njenu kontroverznu izjavu da bi mudra Latinoamerikanka, zbog svog životnog iskustva, donosila bolje sudske odluke od bijelca. Pojedini zakonodavci navode da je Obamina ocjena da je Sotomajor saosjećajna u stvari šifra za pristrasnost, ističući da bi njeni lični stavovi mogli da imaju prioritet nad pravom.

"Bojim se da je ta saosjećajnost u stvari još jedan korak na putu ka liberalnom, aktivističkom svijetu usredsređenom na rezultate, gdje zakoni gube svoje stalno značenje, a sudije koje nije birao narod utvrđuju mjere. Svijetu gdje se Amerikanci smatraju pripadnicima odvojenih grupa, a ne samo Amerikancima i gdje se ignorišu ustavni amandmani na vladina ovlašćenja kada političari žele da otkupe privatne kompanije. Želim da budem jasan: Neću glasati, i svi senatori bi trebalo da slijede moj primjer, za bilo kog pojedinca, koga je nominovao bilo koji predsjednik, koji nije u potpunosti posvećen pravičnosti i nepristasnosti i koji vjeruje da je prihvatljivo za sudiju da dozvoli da na njegove odluke utiču porijeklo, rod, predrasude i simpatije", naglasio je republikanski senator iz Alabame Džef Sešns.

Nakon današnjih uvodnih izjava, Sonja Sotomajor će se sjutra, tokom ispitivanja, vjerovatno suočiti sa oštrim pitanjima republikanskih zakonodavaca u pogledu njene uloge u apelacionom sudskom vijeću koje je preusudilo protiv bijelih vatrogasaca u Konektikatu, koji su podnijeli tužbu zbog rasne diskriminacije prilikom unapređivanja. Tu odluku nedavno je poništio Vrhovni sud. Latinoameričke organizacije u međuvremenu su saopštile da će pažljivo pratiti pretres u Senatu, kako bi utvdile da li Sotomajor ima pravičan tretman.

XS
SM
MD
LG