Linkovi

Poletanje šatla ponovo pod znakom pitanja


Američki orbiter trebalo bi kasnije danas da poleti u dvonedeljnu misiju dopremanja i ugradnje poslednjeg dela japanske svemirske laboratorije Kibo na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Predviđeno je da sedmočlana posada šatla obavi pet izlazaka u slobodni prostor radi spajanja japanskog modula. Taj deo laboratorije je zapravo vrsta zastakljene verande, koja će omogućiti astronautima da pojedine eksperimente vrše u svemirskom vakuumu.

Funkcioneri u Svemirskom centru Kenedi, na Floridi, kažu da će pokušati da lansiraju šatl večeras oko ponoći po srednjoevropskom vremenu, ali meteorolozi NASE kažu da bi oluje sa grmljavinom mogle i ovog puta da pokvare plan. Prethodnih dana lansiranja su bila odlagana iz istih razloga.

U posadi šatla biće i astronaut Timoti Kopra, koji će na Međunarodnoj svemirskoj stanici zameniti Japanca, Koićija Vakatu. Vakata je član posade stanice od marta.

NASA je pod pritikom da dovrši izgradnju stanice pre kraja septembra iduće godine, odnosno roka do koga bi preostala tri šatla trebalo da budu povučena iz upotrebe. Do tada, predviđeno je još osam letova.

XS
SM
MD
LG