Linkovi

Dženeral motors na izlasku iz bankrotstva


Posle 40 dana bankrotstva, direktor Fric Henderson je na konferenciji u Detroitu saopštio da je zahvaljujući finansijskoj pomoći američke vlade od 50 milijardi dolara na pomolu novi, fleksibilniji i konkurentiji Dženeral motors.

„Ovo je uzbudljiv dan za Dženeral motors. Njime se obeležava početak nove kompanije, naše kompanije, koja će omogućiti svim radnicima, uključujući mene, da se vratimo poslu projektovanja, izgradnje, prodaje odličnih automobila i kamioneta i služenju našim kupcima,“ rekao je Henderson.

Dži-em je brže uspeo da izađe iz bankrotstva nego što su predviđali mnogi analitičari. Zvaničnici su najavili velike izmene u okviru reorganizacije, kao što je smanjenje broja rukovodilaca za 35 odsto i gašenje nekih linija koje su godinama predstavljale glavne eksponate na automobilskim izložbama, kao što su „saab“, „saturn“, „opel“, „pontijak“ i „hamer“.

Direktor Dži-ema Henderson kaže da će reogranizovana kompanija usredsrediti pažnju na proizvodnju autmobila kakve potrošači žele da kupe, uključujući one sa efikasnim hibridnim pogonom, kao i na podizanje profila glavnih modela kao što su „ševrolet“ i „kadilak“.

„Novi Dži-em mora da stavi kupca u centar svega, i u tome ćemo biti fanatici, jer ako ovog puta ne budemo uspešni, ništa drugo nam neće pomoći. Sve se svodi na to,“ rekao je Fric Henderson.

Henderson je dodao da Dži-em razmišlja o razunim novitetima, uključujući mogućnost udruživanja sa internetskom aukcijskom kućom i-Bej, kako bi automobili mogu da se kupuju i preko internenta.

„Potrošači će u stvari moći da se nadmeću oko cene, kao što to čine na drugim aukcijama na i-Beju, uključujući opciju kupovanja po fiksnoj ceni. Zamislite to kao cenjkanje sa dilerima preneto na internet.“

Prošlog meseca prodaja Dži-emovih automobila smanjena je za 34 odsto. Ekspret za marketing na Univerzitetu u Detroitu, Majk Bernaki, kaže da kompaniji preostaje dosta posla pre nego što bude mogla da ponovo privuče kupce.

„Dženeral motors je stekao reputaciju kompanije koja ne sluša kupce. Ovaj novi, smeliji Dži-em moraće sve da uveri da ima sluh za javnost,“ kaže Bernaki.

Ali analitičarka automobilske industrije, Keti Kervin, kaže da će se reorganizacija Dži-ema možda pokazati kao bitan korak na putu oporavka.

„Poređali su sve kako treba u smislu strukture kompanije. Smanjili su dug, sveli su sve elemente na minimum, i jedino što preostaje jeste da se late posla, donesu prave odluke i razviju pravi proizvod,“ kaže Kervin.

Izlazak Dženeral motorsa iz bankrotstva kulminacija je pomoći američke vlade posustaloj američkoj automobilskoj industriji bez presedana. Obamina administracija dodelila je skoro 80 milijardi dolara pomoći proizvođačima automobila, od toga 50 milijardi dolara Dži-emu. Direktor Fric Henderson kaže da njegova kompanija namerava da vrati taj zajam pre roka koji ističe 2015.

XS
SM
MD
LG