Linkovi

Solana: Nema dodatnih uslova za ulazak Srbije u EU


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, izjavio je u Beogradu da Unija neće biti potpuna bez Srbije i da za kandidaturu nema novih uslova. Tokom posete Srbije Solana je razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, kao i ministrima Vukom Jeremićem, Goranom Bogdanovićem i Ivicom Dačićem.

Posetu regionu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana započeo je u Beogradu, gde je u razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem poručio da su bilateralni odnosi Srbije i Evropske Unije značajno su poboljšani i ne postoje dodatni uslovi u procesu evropskih integracija Srbije:

"Srbija je deo Evrope i Evropska unija neće biti potpuna bez Srbije. Ona će nastaviti da se kreće kroz proces pridruživanja, što skorije to bolje, i nema više nikakvih dodatnih uslova da Srbija postane kandidat za članstvo u EU", rekao je Solana, istakavši da se za par dana očekuju dobre vesti o liberalizaciji viznog režima za gradjanje Srbije.

Prema njegovim rečima u Briselu se visoko vrednuju napori koje je u prethodnom periodu uložila Vlada, zbog čega, kako je rekao iz Beograda odlazi s ubedjenjem da će se okončati saradnja Srbije s Haškim tribunalom.

Kako je ocenio predsednik Srbije Boris Tadić, Beograd je dosta učinio kada su u pitanju proces vizne liberalizacije i okončanje saradnje sa Tribunalom u Hagu:

"Veliku stvar moramo učiniti sa odmrzavanjem i primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma i SSP. Jer, Srbija je zemlja koja nedvosmisleno sarađuje sa Haškim tribunalom u punom kapacitetu i mi sve činimo da okončamo saradnju sa Haškim tribunalom".

Tokom dana Solana se sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, a tema razgovora bile su evropske integracije Srbije i celog zapadnog Balkana:

"Želim da pohvalim napore vlade i premijera koji se ulažu kako bi se problemi prevazišli i na taj način se vaša zemlja približila EU", rekao je Solana, a Cvetković se nadovezao:

"Ja sam izrazio veliki značaj koji vizna liberalizacija ima za našu zemlju i za naše ljude. Ali isto tako sam pomenuo da mi želimo da dalje idemo i da vršimo dalje reforme i u potpunosti sarađujemo sa Hagom".

Prethodno, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem i ministrima za Kosovo i Metohiju i unutrašnje poslove Goranom Bogdanovićem i Ivicom Dačićem. Solana posle Beograda putuje u Prištinu, a u okviru turneje po regionu posetiće i Skoplje i Podgovoricu.

XS
SM
MD
LG