Linkovi

Farmeri u SAD zabrinuti zbog globalne potražnje


Sjedinjene Države su vodeći svetski proizvođač kukuruza i soje. Prema istraživanju Univerziteta države Ilinois, američki farmeri će ove godine potrošiti otprilike 30 odsto više na sejanje tih žitarica. Istovremeno se smanjuje potražnja iz zemalja koje uvoze hranu. Kako se američki farmeri pripremaju za neizvesnu sezonu?

Nekoliko minuta posle 6 ujutru, uobičajeni početak radnog dana Brenta Šola, farmera iz Ilinoisa koji vodi imanje koje je u porodici već stotinu godina. Njegov prvi zadatak je da izdvoji svinje za klanicu. Svaka svinja se pretvara u dolare koje će Šol potrošiti na opremu, nove prasiće, svoju farmu i svoju porodicu.

„Potrošiš mnogo dolara, doneseš mnogo dolara, ali ne možeš da ih sačuvaš, jer novac odlazi.“

Proteklih meseci, Šolova farma trpi dodatne gubitke. Iako nijedna od njegovih svinja nije zaražena, strahovanje u vezi sa virusom A-H1N1, poznatim kao svinjski grip, smanjile su potražnju i dodatno smanjile Šolovu zaradu. Međutim, on se ne bavi samo uzgajanjem svinja. Njegov sledeći zadatak je utovarivanje kukuruznog i sojinog semena u sejačice pre odlaska na polja. Sezona setve je već poodmakla zbog neuobičajeno vlažnog proleća i sat uveliko otkucava da prolazi vreme za sejanje. Zbog vlažnog proleća, američki Sekretarijat za poljoprivredu predviđa da će ponuda kukuruza i soje najesen biti manja, što bi moglo da poveća cene. Za Šola, dobra vest o cenama je u senci očekivanih troškova povezanih sa gajenjem useva.

Dostižemo rekordne cene đubriva. Mislim da će iduće godine ta cena biti mnogo niža, ali i dalje treba da potrošimo prošlogodišnje rezerve đubriva.“

Takođe postoji bojazan u pogledu toga kako će globalna ekonomska kriza da utiče na cene najesen, kada prinosi stignu na tržište.

Ova recesija se pomalo razlikuje od prethodnih“, kaže Geri Šnitki, profesor na Univerzitetu države Ilinois u Urbani i dodaje:

„Jedna od važnih stvari koje su se dogodile ovog puta, različito od prethodnih, jeste velika promenljivost cena.“

U studiji Svetske banke iz 2008, sve veća potražnja biogoriva se navodi kao vodeći faktor u rastu cena hrane. To je američkim farmerima pomoglo prošle godine, kada su cene kukuruza i soje dostigle istorijski rekord. Ali ove godine, uz pojeftinjenje nafte, smanjila se i potražnja biogoriva. To se dogodilo i sa globalnom potražnjom hrane, naročito u zemljama kao što su Kina i Indija.

Uz strahovanje od recesije i depresije širom sveta, to bi smanjilo prihode u Kini i Indiji, što bi dovelo do smanjenja potražnje prehrambenih proizvoda“, smatra Šnitki.

Bez obzira na to, Brent Šol i dalje treba da zaradi i ishrani porodicu. Uprkos sumornim predviđanjima, on je ispunjen nadom.

„Time se iskušava snaga vašeg verovanja u Boga i vere i gde je sve to u određenom trenutku, što bi učinio svaki dobar posao. Oslanjate se na familiju i na prijatelje i nadate se da ste dovoljno mudri da sve to razrešite.“

Budući da mu se deca približavaju studijama, Šol zaključuje da više nije siguran da će farmerski posao biti dovoljno privlačan da ostane u porodici i u budućim naraštajima. Ipak, s obzirom na traljavu situaciju na tržištu rada, moglo bi da se dogodi da rad na farmi bude jedan od malog broja dostupnih poslova kada njegova deca postanu deo radne snage.

XS
SM
MD
LG