Linkovi

Obama uživa visok stepen poverenja u svetu


Novim ispitivanjem javnog mnjenja, koje je obuhvatilo 19914 ispitanika u nekim od najvećih zemalja sveta, među kojima su Kina, Indija, Indonezija i Rusija, utvrdjeno je da predsednik Barak Obama uživa visok stepen poverenja. Medjutim, ista anketa ukazuje da mnogi gradjani sveta i dalje smatraju da Amerika nastoji da upotrebi vojnu silu da bi nametnula svoju volju. Anketu je sprovela internet organizacija WorldPublicOpinion.org.

Na pitanje da li imaju poverenja u Baraka Obamu da će „učiniti pravu stvar“ na planu svetske politike u svetu – sem Sjedinjenih Država –prosečno 61 odsto ispitanika kaže da ima izvesno ili puno poverenje. Medjutim, u svih 20 zemalja u kojima je ova internet organizacija sprovela anketu, većina ispitanika navodi da Sjedinjene Države „koriste pretnju vojnom silom“ da bi stekle prednost. U proseku, 77 odsto ispitanika vidi Sjedinjene Države kao pretnju. Sve u svemu, odgovori na pitanje da li Sjedinjene Države igraju pozitivnu ulogu u svetu su podeljeni.

Randa Slim, naučna saradnica Američkog instituta za mir, kaže da predsednik Obama mora da nadgradjuje dobru volju koju je stvorio svojim junskim govorom u Kairu.

„Mislim da mora da postigne izvesne kratkoročne uspehe u pogledu pitanja koja su važna za njih i koja ljudi u regionu vide kao kritična u svom angažovanju sa američkom vladom i narodom. Prvo pitanje je arapsko-izraelski konflikt. Mislim da će zamrzavanje izgradnje izraelskih naselja dovesti do izmene pravila igre.“

Na pijaci u Zapadnom Jeruslimu, Izraelci i Palestinci imaju mešovite reakcije na predsednički mandat Baraka Obame.

Pošto smo ga čuli u Kairu, mislim da je on dobar čovek, dobar predsednik i mislim da će pomoći palestinskom narodu“, navodi jedan Palestinac.

Nije sposoban da rukovodi svetom. Ali je sposoban da osvesti svet kad je u pitanju mir. Možda će dati ljudima nagoveštaj da je vreme za mir u svetu“, ističe Rafi iz Izraela.

Randa Slim kaže da predsednik Obama mora da se drži svojih rokova za povlačenje svih američkih vojnika iz Iraka, do kraja 2011. Ona takodje ukazuje da će mu biti pametno da se sastane sa različitim muslimanskim organizacijama koje zastupaju glavne islamske vrednosti.

„Mislim da on zaista mora da se obrati direktno muslimanskoj većini u svetu i kaže im da on, čak i kao hrišćanin, vidi da je demokratija vodeća islamska vrednost.“

Stiven Kal je direktor konzorcijuma koji je sproveo istraživanje pod navom „Globalna slika Amerike u Obaminoj eri“.

Kako će se Sjedinjene Države nositi sa islamističkim strankama? U govoru u Kairu, Obama je na izvesan način bio nejasan u tom pogledu. Postoji utisak da su Sjedinjene Države spremne da okrenu ledja svojim demokratskim principima, jer Obamina administracija misli da neke islamističke stranke neće biti korisne za američku inostranu politiku. Muslimani širom sveta, uključujući Indoneziju, to smatraju negativnim.“

Neznatna većina Indonežana, odnosno 54 odsto, izrazila je poverenje u Obamu kad je u pitanju svetska politika.

Vidimo da se divno ponaša prema svojoj porodici, prema tome, isto će se odnositi i prema društvu“, navodi Indonežanka Eri Tirjani.

Neznatna većina Kineza, 55 odsto, takodje je izrazila poverenje u Obamu.

On je novi predsednik, šarmantan je, mlad, izgleda da ima mnogo strasti i energije“, smatra Ži Vej.

Van politike, ispitanici su izrazili zabrinutost zbog američke uloge u borbi protiv globalnih klimatskih promena i većina – u 11 od 18 zemalja – u tom pogledu izražava nepoverenje u Vašington.

XS
SM
MD
LG