Linkovi

Američki zakonodavci osuđuju tajni program Bušove administracije


Demokrate u američkom Senatu osuđuju način na koji je bivša administracija predsednika Buša postupala u okviru tajnog programa za suzbijanje terorizma i to što gotovo osam godina nije o tome obavestila Kongres, navodno po naređenju bivšeg potpredsednika Dika Čejnija.

Predsednica senatskog Odbora za obaveštajne aktivnosti, Dajen Fejnstejn, kaže da je o tajnom programu Centralne obaveštajne agencije saznala prošlog meseca, od direktora CIE Liona Panete.

"Kongres je trebalo da bude obavešten," rekla je ona. "Trebalo je da nas izveste pre početka jednog tako osetljivog programa. Direktor Paneta nas je izvestio pre dve nedelje, rekavši da je i sam upravo saznao o tome, zatim je opisao taj program i rekao da ga je obustavio. Kao što je izvešteno, on nam je zaista rekao kako mu je rečeno da je bivši potpredsednik naredio da se Kongres ne obaveštava o tom programu," rekla je Dajen Fejnstejn, inače demokrata iz Kalifornije. Ona je to izjavila u programu TV mreže Foks, "Vesti nedeljom."

Javnost tek treba da bude obaveštena o ciljevima i metodama pomenutog tajnog programa.

Govoreći u programu TV mreže ABC "Ove nedelje," demokratski senator Dik Durbin založio se za otvaranje istrage o tome.

"Odgovornost je zapisana u našem ustavu. Izvršni ogranak naše vlade ne može da stvara ovakve programe i o tome ne obaveštava Kongres. Postojanje obimnog programa skrivenog od vodećih članova Kongresa nije samo neprimereno, već je možda i protivzakonito," rekao je Durbin.

Republikanci ističu da je CIA izjavila da je program bio razrađen, ali da nikada nije primenjen. Senator Džon Kajl, iz Arizone, takođe je učestvovao u programu "Ove nedelje."

"Predsednik i potpredsednik su dve osobe koje su, u krajnjoj liniji, odgovorne za nacionalnu bezbednost. Nije neobično da potpredsednik bude umešan u ovakve stvari. Šta ako je reč o supertajnom programu? Naravno, on i predsednik su zajednički odgovorni za to. Ali ne bi trebalo da donosimo prerane zaključke," rekao je senator Kajl.

U međuvremenu, republikanci osuđuju sekretara za pravosuđe Erika Holdera koji, prema izveštajima, razmatra mogućnost otvaranja krivične istrage o tehnikama isleđivanja koje je bivša Bušova administracija primenivala prema osumnjičenima za terorizam. U jednoj emisiji kablovske TV mreže CNN, senator Džad Greg, rekao je da bi takva istraga iznela u javnost metode i taktike primenjene u borbi protiv terorizma i na taj način izložila zemlju riziku. Agencija Asosijeted pres navela je jednog predstavnika Sekretarijata za pravosuđe koji je rekao da sekretar Holder namerava da se drži činjenica i zakona.

XS
SM
MD
LG