Linkovi

Griboski: Vašington ne smatra Rusiju pretnjom


Vašington ne vidi Rusiju kao super silu, nego kao jednu od sila, ali ne kao pretnju ili konkurenta", kaže za naš program predsednik Instituta za veru i javnu politiku, Džozef Griboski.

Griboski: "Cilj posete predsednika Obame Rusiji je da se otvori novo poglavlje u odnosima dve zemlje. Administracija predsednika Obame gleda na Rusiju kao na 'svog mlađeg brata', a ne kao na globalnu silu ili konkurenta u polarizovanom svetu ili suprotnom logoru, već kao na državu s kojom treba sarađvati i koja ima određenu važnost, ali ne istu kao, na primer, Kina, Indija ili čak Saudijska Arabija. Dakle, cilj posete je bio da se napravi novi početak i otpočne rad na ispravljanju svega onoga u čemu je Buš omanuo, ali da istovremeno ova administracija iscrta novi početak i stavi svoj pečat."

Glas Amerike: Da pogledamo u budućnost — kakvi su zajednički interesi i ciljevi Rusije i Sjedinjenih Država?

Griboski: "Sjedinjene Države i Rusija imaju nekoliko zajedničkih interesa i ciljeva, kao što su borba protiv islamskog ekstremizma i globalnog terorizma, svetska ekonomska kriza, Bliski istok, itd... Drugim rečima, to su problemi koji se tiču obe zemlje i o kojima one treba da razgovaraju i sarađuju. Na primer, širenje uticaja i moći Kine zabrinjava obe zemlje, kao i potencijalno nuklearne zemlje - Severna Koreja i Iran. Mislim da u odnosima dve zemlje treba pre svega naći zajednički jezik, koji neće imati negativan prizvuk, kao što je recimo izjava predsednika Obame, pre odlaska u Moskvu, da Putin gleda na svet iz ugla 'hladnog rata', što ne doprinosi pozitivnom dijalogu. Drugim rečima, u skladu sa zajedničkim interesima, dve strane treba da rade na zajedničkoj retorici i pronalaženju rešenja."

Glas Amerike:Da li će adminstracija predsednika Obame ustanoviti eksplicitnu rusku politiku, ili će je tretirati u kontekstu drugih pitanja?

Griboski: "Ne verujem da administracija predsednika Obame vidi Rusiji kao partnera. Naravno, ona vidi Rusiju kao važnu zemlju sa kojom teba sarađivati, ali ne kao državu koja može da utiče na globalne ili regionalne odnose na način na koji je to činila nekada. Obamina administracija pridaje posebnu pažnju odnosima sa Kinom, Indijom, Evropskom unijom, Saudijskom Arabijom... Vašington, dakle, ne vidi Rusiju kao super silu, nego kao jednu od sila, ali ne kao pretnju ili konkurenta. Vašington se takođe odnosi prema Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza kao prema bloku, koji treba tretirati na isti način, tako da Rusiji neće biti davan neki poseban status na osnovu njene nekadašnje moći i uticaja, nego na osnovu njene sadašnje ekonomske i vojne moći."XS
SM
MD
LG