Linkovi

Grupa 8 obećala  20 milijardi dolara za poljoprivrede siromašnih zemalja


Lideri osam najbogatijih zemalja sveta završili su svoj trodnevni samit u Akvili, u Italiji, dogovorom da sa 20 milijardi dolara pomognu siromašnim zemljama da ishranjuju svoje stanovništvo.

SAD su obećale 3 i po milijarde dolara za trogodišnji plan čiji cilj je da se pomogne siromašnim zemljama da se bore sa glađu i razviju sopstvene poljoprivredne industrije. Tom saopštenju prethodili su razgovori lidera Grupe 8 sa njihovim kolegama iz afričkih zemalja o bezbednosti izvora hrane.

Iznoseći novinarima rezultate samita, predsednik SAD Barak Obama rekao je da su lideri vodili "iskrene i nadahnute" diskusije o pitanjima kao što su privredna stagnacija i klimatske promene. On je rekao kako su se učesnici složili da pun oporavak od svetske ekonomske recesije još nije na vidiku i dodao da je postignuta dugoročna saglasnost da se zajednički radi na oporavku svetske privrede.

Obama je takođe istakao potrebu primene mera za sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja. On je rekao da su lideri izrazili zabrinutost zbog, kako je to nazvao "zapanjujućih događaja" posle iranskih predsedničkih izbora i rizika koji to predstavlja po širenje nuklearne tehnologije.

Obama se danas sastaje sa papom Benediktom, u Vatikanu.

XS
SM
MD
LG