Linkovi

Američka vojska u Iraku oslobodila petoricu iranskih funkcionera


Američke snage u Iraku oslobodile su petoricu iranskih funkcionera uhapšenih u Iraku 2007. godine, pod sumnjom da su pomagali šiitskim ekstremistima. Iran tvrdi da su pomenuta petorica diplomate.

Sva petorica predata su iračkim vlastima koje kažu da će ih, posle susreta sa iračkim predsednikom, Nurijem Al-Malikijem, proslediti iranskoj ambasadi u Bagdadu.

Funkcioneri Bele kuće i irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari kažu da su pomenuta petorica Iranaca oslobođena u skladu sa američko-iračkim sporazumom o bezbednosti, kojim se određuju odgovornosti u slučajevima bezbednosnih transfera.

Američke snage uhapsile su iranske funkcionere u severnom iračkom gradu Irbilu, januara 2007. godine pod sumnjom da su pomagali šiitskim ekstremistima.

U Vašingtonu, predstavnik Državnog sekretarijata, Ijan Keli, rekao je da je mogućnost da pomenuta petorica i dalje budu opasna po bezbednost izazivala "veliku zabrinutost." Keli je rekao novinarima da su sva petorica povezana sa iračkom elitnom Revolucionarnom gardom.

XS
SM
MD
LG