Linkovi

Klimatske promene i svetska trgovina - najvažnije teme samita Grupe 8


Klimatske promene u trgovina u svetu bile su najvažnije teme drugog dana samita grupe 8 industrijski najrazvijenijih zemalja, u italijanskom gradu Akvili. U razgovorima su pored lidera Grupe 8 učestvovali i njihove kolege i drugi predstavnici iz najvažnijih svetskih ekonomija u razvoju.

U dnevni red bile su uvrštene uobičajene teme - svetska ekonomska kriza, stanje prirodne sredine, klimatske promene i trgovina. U današnjim razgovorima, pored lidera takozvane Grupe 8, učestvovali su i lideri takozvane Grupe 5, koju sačinjavaju najkrupnije ekonomije u razvoju - Kina, Indija, Brazil, Južnoafrička republika i Meksiko. Ali za sto su bili pozvani i drugi, zajedno sa nekim međunarodnim organizacijama.

Dan ranije, lideri Grupe 8 dogovorili su se oko maksimalnog dozvoljenog nivoa oslobađanja gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kao i oko toga da globalno zagrevanje ograniče na samo dva celzijusova stepena iznad nivoa koji je vladao u predindustrijsko doba.

Objavljujući tu odluku, domaćin samita, italijanski premijer Silvio Berluskoni, govrio je o potrebi uključivanja drugih zemalja u taj proces - posebno Indije, Kine i Brazila.

Bilo bi kontraproduktivno, rekao je Berluskoni, ako bi Sjedinjene Države, Evropa, Kanada i Japan primenjivali strategiju za smanje oslobađanja štetnih gasova, ali ne i druge zemlje.

Lideri Grupe 8 saopštili su da bi želeli da donose sveobuhvatne mere i da u diskusije o globalnim pitanjima uključe i druge zemlje. To je protumačeno kao znak sve dubljeg razumevanja da su članice Grupe 8 možda najsnažnije zemlje, ali da bez pomoći drugih ne mogu da reše pitanja kao što su svetska ekonomska kriza i klimatske promene.

XS
SM
MD
LG