Linkovi

G-8 i zemlje u razvoju diskutuju o trgovini i klimatskim promenama


Tokom drugog dana samita u Italiji, lideri vodećih industrijalizovanih zemalja i pet vodećih zemalja u razvoju usredsredili su se na trgovinu i klimatske promene.
Lideri iz takozvane Grupe 8, koji zajedno sa kolegama iz Brazila, Kine, Indije, Meksika i Južnoafričke republike održavaju sastanak u gradu Akvili, u centralnoj Italiji, složili su se oko potrebe da se, do naredne godine, završe trenutno ukočeni svetski trgovinski pregovori u Dohi.
Lideri iz Grupe 8 takođe su vršili pritisak na svoje kolege iz zemalja u razvoju da podrže jučerašnji sporazum da se do 2050. sprovede drastično smanjenje emisije štetnih gasova, odgovornih za globalno zagrevanje. Medjutim, zemlje u razvoju, predvođene Kinom i Indijom, odbile su da se obavežu na specifične ciljeve.
Američki predsednik Barak Obama sastao se sa brazilskim predsednikom, Luisom Inasiom Lulom de Silvom, radi razgovora o klimatskim promenama, energetskim pitanjima, političkoj krizi u Hondurasu i o Iraku. Predstavnik Bele kuće Robert Gibs navodi kako je predsednik Obama izrazio nadu da će Brazil iskoristiti svoje bliske trgovinske veze sa Iranom da prenese snažnu poruku o stavu Grupe 8 prema politici te islamske zemlje.
U jučerašnjem saopštenju Grupe 8 navodi se da lideri gube strpljenje zbog odbijanja Teherana da odustane od, kako se podozreva, programa za proizvodnju nuklearnog oružja. U istom saopštenju se takodje osudjuje postizborno nasilje u Iranu i hapšenje novinara.

XS
SM
MD
LG