Linkovi

Reagovanja na Obamin govor ruskim diplomcima u Moskvi


U govoru koji je na kraju svoje posete Rusiji održao u visokoj Novoj ekonomskoj školi, u Moskvi, američki predsednik Barak Obama rekao je diplomcima te škole da budućnost pripada njima. Bila je to standardna fraza, koja se pojavljuje u svakom govoru povodom podele diploma visokoškolcima, ali Obama joj je pridodao i poruke o siromaštvu, nuklearnom oružju, nacionalnom suverenitetu i vladavini zakona.

Predsednik Obama je rekao diplomcima visoke ekonomske škole da su oni poslednja generacija rođena u svetu obeleženom hladnoratovskim podelama, opasnošću od nuklearne konfrontacije i nadmetanju između Sjedinjenih Država i Rusije, u svemu - od sportova do istraživanja svemira. Ali on je odbacio ideju da su te dve zemlje osuđene da budu protivnici.

"To je razlog što se zalažem za resetovanje odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. Ovo mora da bude nešto više od svežeg početka između Kremlja i Bele kuće, iako je i to važno, i ja sam u tom smislu imao odlične razgovore sa vašim predsednikom i premijerom. Američki i ruski narod moraju neprestano da se trude da identifikuju zajedničke interese i proširuju dijalog i saradnju, koji mogu da popločaju put ka progresu," rekao je Obama.

Obama je rekao da ne želi da definiše ruske interese, ali je izneo neke američke: sprečavanje širenja nuklearnog naoružanja, nanošenje poraza nasilnički raspoloženim ekstremistima i globalni prosperitet. On je, međutim, primetio da mnoga očekivanja o miru i napretku posle Hladnog rata nisu ispunjena.

Profesor Nove ekonomske škole, Oleg Zamulin, rekao je za Glas Amerike da se slaže sa Obamom da ogromno bogatstvo, stvoreno po okončanju Hladnog rata, nije ukinulo rasprostranjeno siromaštvo.

"Ne bih rekao da svi Rusi bolje žive nego pre 20 godina. Ali mislim da zemlja generalno stoji bolje, jer smo na dobrom putu. Da nismo započeli reforme, da nismo pokrenuli tržišne, ekonomske i demokratske promene, mislim da bi bila u daleko gorem stanju nego danas," rekao je Zamulin.

Zamulin kaže da je predsednik Obama snažno i otvoreno govorio o potrebi vladavine zakona i građanskog društva u Rusiji, ali da nije pominjao nikakva imena. Umesto toga, američki predsednik je obećao američko-rusku saradnju u oblasti novih izvora energije i borbe protiv klimatskih promena. On je takođe primetio da vlade mogu da podstiču tu saradnju, ali da je ostvaruju pojedinci.

"Najveći resurs svake zemlje u 21. veku ste vi. Ljudi. Posebno mladi ljudi. Zemlja koja iskoristi taj potencijal biće uspešna, ali taj uspeh zavisiće od ekonomije koja funkcioniše u okviru vladavine zakona. Kako je predsednik Medvedev ispravno rekao, zreo i efikasan pravosudni sistem je jedan od uslova za trajni ekonomski razvoj," rekao je američki predsednik.

U svom govoru diplomiranim studentima moskovske Nove ekonomske škole, Obama je rekao da se njihovi životi poklapaju sa erom preobražaja u Rusiji, posle nestanka starih sovjetskih političkih i ekonomskih ograničenja. On je rekao da budućnost Rusije ili američko-ruskih odnosa još nisu saasvim jasne. O tome će, rekao je on, odlučivati ruski diplomci i drugi članovi njihove generacije u Americi i ostatku sveta.

Jedan od onih koji su odbranili magistarski rad iz ekonomije, Anton Smislov, rekao je za Glas Amerike da nova generacija u Rusiji već radi na unapređenje zemlje.

"Neki od ovih diplomaca već rade u Ministarstvu za ekonomski razvoj. Nadam se i prilično sam siguran da će imati dobre karijere i da će znanje dobijeno u ovoj školi primeniti za dobro Rusije i čitavog sveta," rekao je Smislov.

Predsednik Obama je rekao da je u vreme kada je rođen rasna segregacija još bila zakon u Americi, dok je pre 100 godina Rusijom vladao car, a u Evropi postojale mnoge imperije. Anton Smislov kaže kako se slaže da je vreme imperija prošlo i da Rusija mora da se usredsredi na razvoj sopstvene nacije.

"Ne razumem neke akcije sadašnje vlade. Možda nam se ne sviđa što neko pokušava da utiče na Ukrajinu i Gruziju, ali ako je nezavisnost zaista dobra za sve zemlje, onda one moraju da budu nezavisne i od Rusije i od Sjedinjenih Država," rekao je Smislov.

Rusija se snažno protivi širenju NATO saveza i učlanjivanju Ukrajine i Gruzije u tu alijansu. U svom govoru, Obama je primetio da zemlje mogu da se učlane u NATO samo ako to podržava većina njihovih stanovnika, da moraju da sprovedu reforme i pristanu da učestvuju u misijama alijanse.

Na kraju, on je izneo viziju budućnosti koja bi mogla da se izgradi ako Amerikanci i Rusi odbiju da se opterećuju starim preprekama i sumnjama. Zajedno, rekao je on, naše dve zemlje mogle bi da grade svet u kome bi sila služila u ime napretka.

XS
SM
MD
LG