Linkovi

Protest u Vašingtonu zbog nasilja nad Ujgurima


U Vašingtonu su juče uzavrele strasti, kada su Ujguri i nihovi simpatizeri prošli ulicama prestonice. Oni su protestovali zbog, kako kažu, grubog ponašanja kineskih vlasti prema Ujgurima na zapadu Kine.

Skandirajući „Sramota za Kinu“, pristalice ujgurske manjine u Kini su defilovale ulicama Vašingtona. Više od stotinu ljudi se okupilo da protestuje zbog – kako tvrde – surovog kineskog ugnjetavanja njihovih prijatelja i rodbine u pokrajini Šinđang, na zapadu Kine. Rebija Kadir je Ujgurka i zaštitnica svog naroda.

„Hteli bismo da budemo glas Ujgura koji umiru u Urumčiju u Šinđingu. Želimo da budemo njihov glas i prenesemo vam njihovu poruku.“

Kineski zvaničnici okrivljuju Rebiju Kadir za nasilje u zapadnoj Kini, gde su se Ujguri sukobili sa većinskim Han Kinezima. Kineske vlasti su saopštile da je u nedelju poginulo 156 ljudi, kada su Ujguri izašli na ulice da protestuju zbog prošlomesečnog sukoba Hana i Ujgura u Gvangdongu. Ujgurke su juče plakale na ulicama Urumčija i raspravljale se sa pripadnicima speceijalne policije. Pripadnici većinskih Hana su nosili motke, lopate i noževe. Vlasti su juče uvele policijsii čas. Za to vreme, Rebija Kadir kaže da vlast smanjuje zvanični broj žrtava.

Da li zaista mislite da je na svim tim demonstracijama poginulo svega 156 ljudi? Ja ne mislim tako. Ja mislim da je poginulo od 500 do hiljadu.“

Kadir je provela gotovo šest godina u kineskom zatvoru, pre oslobađanja 2005. i dolaska u Sjedinjene Države.

Ujguri me smatraju svojom majkom i vođom njihovog demokratskog pokreta i ja ću nastaviti da ih vodim.“

Na demonstracijama je bila i njena kćer.

Moja majka je provela u zatvoru šest godina, a moj otac deset, oboje kao politički zatvorenici. Više od decenije nisam videla svoju familiju. Prema tome, ja sam Ujgurka i mogu da govorim jedino iz takve perspektive“, kaže Kekenus Sidik.

XS
SM
MD
LG