Linkovi

Cvetković: Vizna liberalizacija najveći uspeh vlade


Vlada je stabilna i dočekaće kraj mandata, ocenio je danas predsednik vlade Mirko Cvetković na konferenciji za štampu povodom prve godišnjice rada njegovog kabineta. Vlada se uspešno nosila sa ekonomskom krizom, a u istoriju će ući kao vlada koja je obezbedila gradjanima Srbije da bez viza putuju u Evropu, rekao je Cvetković.

Iako je prvu godinu rada obeležila borba sa ekonomskom krizom, premijer Mirko Cvetković je ipak, kao najveći uspeh svog kabineta istakao viznu liberalizaciju sa Evropskom unijom. Kako je na danas, povodom prve godišnjice rada vlade rekao Cvetković, odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće prioritet u 2010-toj godini.

"Mislim da će ova vlada ostati zabeležena kao vlada koja je obezbedila da se za naše građane ukinu vize. Pri čemu će se time dobiti ne samo mogućnost da putujemo, da upoznajemo druge delove sveta bez ograničenja, već i da podignemo osećaj o ličnom dostojanstvu, da ne moramo prikupljati razne papire kao što je do sada bio slučaj."

Što se tiče ekonomse krize, premijer je rekao da veruje da je najgore prošlo. Ako je sa početkom krize bilo teškoća, po Cvetkovićevoj oceni, vlada je kasnije reagovala na pravi način. Finansijski sistem i kurs dinara su stabilizovani, a premijer očekuje i da će doći do oporavka. Uprkos činjenici da je budžet u minusu, premijer je najavio da će tokom nove runde pregovora sa MMF-om u avgustu izneti stav da se plate i penzije ne smanjuju jer će to dovesti do smanjenja tražnje i recesionog usporavanja. A kritičarima, Mirko Cvetković je poručio da će ova vlada izdržati do kraja mandata.

XS
SM
MD
LG