Linkovi

Svet se oprostio od „kralja popa“


Prijatelji, porodica, poznate ličnosti i hiljade obožavalaca odali su počast pokojnom „kralju popa“ Majklu Džeksonu na komemoraciji u održana je u dvorani „Stejpls Centar“ u Los Anđelesu i koordinisanim skupovima širom sveta.

Javna memorijalna služba kojoj su prisustvovale brojne zvezde iz sveta šoubiznisa i zabave održana je u sportskom kompleksu u kome je Džekson održao svoju poslednju probu dva dana pre nego što je 25. Juna iznenada preminuo. Zlatni kovčeg sa Džeksonovim posmrtnim ostacima, ukrašen cvećem, bio je postavljen ispred pozornice na kojoj je služba započela kada je Smoki Robinson počeo da čita komentare prijatelja pokojne pop zvezde, uključujući i poruku bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mendele.

Beri Gordi, osnivač čuvene producentske kompanije „Motown Records“, izjavio je da je Džekson jednostavno bio „najveći zabavljač svih vremena“. Glumica Bruk Šilds govorila je o svom prijateljstvu sa Džeksonom dok su bili deca i kako je rekla njegovoj omiljenoj pesmi "Smile", koju je napisao Čarli Čaplin. Džeksonov brat Džermejn otpevao je tu pesmu stojeći na mračnoj pozornici, na kojoj su se pred kraj službe okupile brojne zvezde i izvele veliki hit "We Are the World" iz 1985, koju su zarad prikupljanja novca za pomoć gladnima u Africi zajedno napisali Džekson i Lajonel Riči.

Na kraju, Džekosnova 11-godišnja ćerka Peris, retko viđena u javnosti, uzela je mikrofon i uplakana uputila nekoliko reči ljubavi svom ocu, posle čega je kovčeg iznesen iz dvorane.

U svom govoru, glumica Kvin Latifa nazvala je Majkla Džeksona „najvećom zvezdom na planeti“ i dodala da je imao globalni uticaj. Među izvođačima našli su se Maraja Keri i Stivi Vonder, a komemoracija je prenošena uživo na više desetina televizijskih mreža širom sveta i na internetu.

Skupovi u čast Majkla Džeksona održani su i u njegovom rodnom gradu Geriju, u Indijani, i Londonu. Kompanija „Cinedigm Corporation“ besplatno je prenosila službu uživo u oko 50 bioskopa širom SAD.

Ranije danas, bliski prijatelji i rodbina Majkla Džeksona prisustvovali su privatnoj službi na memorijalnom groblju „Forest Lawn“, gde su sahranjene brojne poznate ličnosti iz sveta zabave.

XS
SM
MD
LG