Linkovi

Uveden policijski čas u nemirnoj muslimanskoj regiji Kine


Kineski državni mediji navode da je vlada u zapadnoj regiji Šinđang zavela policijski čas, nakon etničkih nemira koji su paralizovali glavni grad te pokrajine, Urumči.

Najviši državni funkcioner u Urumčiju, lider komunističke partije Li Ži, rekao je danas da su vlasti takođe blokirale interenet i mobilne telefonske mreže u nekim delovima grada kako bi sprečile dalje nemire. Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova, Ćin Gang, optužio je „strane snage“ da koriste interenet i mobilne telefone kako bi podstrekivale nasilje. Oba funkcionera specifično su okrivila bivšu ujgursku privrednicu, Rebiju Kadir, koja sada živi u Sjedinjenim Državama, za organizovanje prekjučerašnjih nemira u kojima je život izgubilo najmanje 156 ljudi.

U današnjim nemirima, Ujguri koji su muslimani i etnički Han Kinezi su se u zasebnim incidentima sukobljavali sa pripadnicima specijalnih policijskih snaga. Policija se najpre suprotstavila stotinama, pretežno žena, iz redova Ujgura, koje su tvrdile da su članovi njihovih porodica arbitrarno hapšeni nakon nemira u nedelju. Kasnije tokom dana, specijalci su nastojali da suzavcem rasteraju hiljade demonstranata iz redova Han Kineza koji su izašli na ulice naoružani motkama, lopatama i noževima.

XS
SM
MD
LG