Linkovi

Obama predstavio viziju o zajedničkim ciljevima SAD i Rusije


Drugi dan svoje posete Rusiji, predsednik Obama je započeo završnim razgovorima sa ruskim liderima. On se danas prvi put sastao sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom, kojeg mnogi analitičari smatraju najmoćnijom osobom u Rusiji. Njihove reči bile su srdačne, a ton je bio učtiv.

„Možda se na kraju nećemo složiti u svemu, ali verujem da bi razgovori mogli da proteknu u atmosferi uzajamnog poštovanja i konsultacija, koja će služiti interesima i američkog i ruskog naroda,“ rekao je uoči razgovora predsednik Obama.

Nekoliko sati kasnije, američki predsednik je preusmerio pažnju i obratio se direktno ruskom narodu. Priliku za to predstavljalo je svečano dodeljivanja diploma na ekonomskom fakultetu zvanom Nova ekonomska škola, koji su posle pada Sovjetskog Saveza osnovali u Moskvi Rusi i Amerikanci voljni da predaju teoriju slobodnog tržišta.

Predsednik Obama je pred diplomcima ukazao da se mnogo toga promenilo u proteklih 20 godina. Govorio je iscrpno o tome kako Sjedinjene Države sagledavaju buduće odnose sa svojim bivšim rivalom iz Hladnog rata.

„Da na početku budem sasvim jasan: Amerika želi snažnu, miroljubivu i prosperitetnu Rusiju. To uverenje počiva na poštovanju koje gajimo prema ruskom narodu i istoriji odnosa između naše dve zemlje koji prevazilaze rivalstvo,“ rekao je Barak Obama.

Nazori iz Hladnog rata da Amerika i Rusija mogu da opstanu jedino kao rivali koji se takmiče za sfere interesa, pogrešni su, dodao je Obama.

„Zato pozivam na, kako sam to nazvao, resetovanje odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije. To mora da bude više od novog početka između Kremlja i Bele kuće – mada je to veoma važno i ja sam imao odlične razgovore sa vašim predsednikom i premijerom. Američki i ruski narod moraju neprestano da pronalaze zajedničke interese i da proširuju dijalog i saradnju koji otvaraju put ka progresu,“ istakao je američki predsednik.

Međutim, Obama je jasno predočio da u svom traganju za zajedničkim interesima neće odustati od važnih principa. Govorio je o ljudskim pravima i nacionalnom suverenitetu - pitanjima koja su u prošlosti bila uzrok nesuglasica sa Moskvom.

„Kao što sve zemlje imaju pravo da biraju svoje lidere, države imaju pravo na bezbedne granice i sopstvenu spoljnu politiku. To važi za Rusiju, isto kao i za Sjedinjene Države. Napuštanje tih prava vodi svaki sistem ka anarhiji. Zato taj princip mora da važi za sve zemlje, uključujući Ukrajinu i Gruziju,“ upozorio je Obama.

Rusija se snažno protivi mogućnosti prijema dve bivše sovjetske republike, Gruzije i Ukrajine, u NATO. Predsednik Obama je rekao kako ne želi da nameće bezbednosne aranžmane ni jednoj zemlji. On je primetio da Ukrajina i Gruzija treba da savladaju još mnoge prepreke za članstvo u tom savezu i još jednom istakao da NATO ne želi konfrontaciju, već saradnju sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG