Linkovi

Opoziciona konzervativna stranka odnela pobedu na izborima u Bugarskoj


Posle pobede na parlamentarnim izborima u nedelju, predstavnici bugarske partije desnog centra, Građani za evropski razvoj Bugarske, najavili su da su spremni za početak koalicionih pregovora.

Očekuje se da će predsednik GERB-a, gradonačelnik Sofije, Bojko Borisov postati novi premijer. Prema završnim rezultatima, konzervativna stranka Borisova, GERB, osvojila je gotovo 40 odsto glasova, odnosno malo manje od potrebnog broja za parlamentarnu većinu.

Socijalisti odlazećeg premijera, Sergeja Staniševa osvojili su manje od 15 odsto glasova i najverovatnije će imati 40 od 240 poslaničkih mesta.

Posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kažu da su izbori obavljeni u skladu sa međunarodnim standardima, ali i dodaju da su izmene izbornog zakona neposredno pred izbore, kao i optužbe o kupovini glasova, možda doprineli podrivanju poverenja u integritet izbornog procesa.

Bivši bugarski kralj i kasnije premijer, Simeon Drugi podneo je ostavku na mesto lidera stranke Nacionalni pokret za stabilnost i progres, pošto njegova stranka nije osvojila ni 4 odsto glasova, što je bio cenzus za ulazak u parlament. Simeon Drugi je postavljen za kralja Bugarske još kao dete, da bi mu kasnije komunisti oduzeli krunu. Za premijera je postavljen 2001. godine i na tom položaju je ostao do 2005.

Socijalističkoj vladi Staniševa pripisuje se ulazak Bugarske u Evropsku Uniju 2007. godine. EU još uvek nije isporučila pomoć u iznosu od 280 miliona dolara Bugarskoj, zbog loših rezultata vlade u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Međunarodna organizacija za transparentnost je prošle godine proglasila Bugarsku za zemlju sa najvišom stopom korupcije u EU.

XS
SM
MD
LG