Linkovi

Vrhovni iranski poglavar upozorio Zapad da se ne meša u unutrašnje stvari Irana


Iranski vrhovni poglavar ajatola Ali Hamenei upozorio je zapadne vlade da se ne mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje. Hamenei je danas izjavio da će Iran, kako se izrazio, "odgovoriti gvozdenom pesnicom" stranim silama koje pokušavaju da iskoriste unutrašnje podele izazvane sporom oko prošlomesečnih predsedničkih izbora.

Ajatola je priznao da je reizbor konzervativnog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada izazvao bes među predsednikovim protivnicima i njihovim biračima, ali je te sukobe nazvao "porodičnom svađom".

Jedna pro-reformska grupa iranskih klerika u svetom gradu Komu saopštila je juče da izbori nisu bili regularni i optužila glavno iransko izborno telo, Savet čuvara islamske revolucije, da je propustilo da adekvatno istraži žalbe o nepravilnostima koje su podneli poraženi kandidati.

Iranska vlada je optužila Britaniju za podsticanje nemira koji su izbili posle izbora, 12. juna. Vlasti su prošlog meseca uhapsile devet iranskih službenika britanske ambasade u Teheranu, pod optužbom da su raspirivali sukobe. Britanija je odbacila te optužbe, a svi uhapšeni službenici osim jednog pušteni su na slobodu.

XS
SM
MD
LG