Linkovi

Koliko Rusi veruju Obami?


Svega 23 odsto Rusa veruje da je predsednik Barak Obama spreman da preduzme ispravne poteze u oblasti međunarodnih odnosa. To je jedan od rezultata najnovijeg istraživanja javnog mnjenja u Rusiji, koje je sprovela organizacija World Public Opinion.org, pri Univerzitetu države Merilend. Te podatke za naš program komentariše Stiven Kal, izvršni direktor World Public Opinion-a.

Dok samo 23 odsto Rusa veruje predsedniku Obami, 55 odsto nema poverenja u njegove spoljnopolitičke poteze predsednika Obame. Taj podatak je iznenađujući u poređenju sa anketama javnog mnjenja u drugim zemljama u svetu, kaže Stiven Kal:

„U svetu je u načelu veoma pozitivan utisak o Obami. Na pitanje da li imaju poverenja u Obamu, oko 69 odsto ispitanika u 19 zemalja u svetu odgovorilo je sa „da“, kaže Stiven Kal.

Rusi već duže vreme smatraju da se Sjedinjene Države ponašaju nepravično prema Rusiji, dodaje Kal.

„Oko polovina ispitanika izjavila je da Amerika ne tretira Ruse ravnopravno i da koristi svoju moć da privoli Rusiju da radi po njenoj želji. Oni očekuju od Obame znake da će zauzeti drugačiji stav, koje za sada ne vide. Rusi smatraju da su Sjedinjene Države u periodu posle hladnog rata iskoristile i ponizile Rusiju i da joj nisu ukazale dužno poštovanje, s obzirom na nekadašnji status Sovjetskog Saveza kao super sile. Inercija tog utiska i dalje traje. Biće zato potrebno određeno uveravanje Rusa da to više nije slučaj,“ kaže Kal.

Ipak ispitavanje javnog mnjenja ukazalo je na nekoliko pozitivnih elemenata, dodaje naš sagovornik.

„Postavili smo i pitanje da li smatraju da su Sjedinjene Države spremne na saradnju sa drugim zemljama. Relativna većina ispitanika, oko 47 odsto prema 27 odsto, odgovorilo je potvrdno. Relativna većina, odnosno oko 41 odsto kaže da Sjedinjene Države poštuju ljudska prava, dok se 29 odsto se ne slaže sa takvom ocenom,“ rekao je Stiven Kal.

Sa svoje strane, Amerikanci imaju negativno mišljenje o ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

„Reklo bi se da Amerikanci uzvraćaju kompliment, jer nemaju dobro mišljenje o premijeru Putinu. Svega 27 odsto izražava poverenje u njega, dok mu oko 69 odsto ispitanika ne veruje. Takvo mišljenje je tipično u mnogim zemljama sveta. U 19 zemalja u kojima je sprovedeno ispitavanje, oko 34 prema 50 odsto izražava poverenje u Putina, dok u proseku 61 prema 31 odsto ljudi ima povrenje u Obamu,“ kaže Kal.

Najnovije istraživanje World Public Opinion.org, na uzorku od 800 ispitanika, sprovedeno je u saradnji sa ruskim Centrom Lavada, partnerskom agencijom za ispitivanje javnog mnjenja. Stiven Kal kaže da će kroz oko tri meseca dve partnerske agencije sprovesti novo istraživanje, u nastojanju da otkriju da li je poseta predsednika Obame uticala na promenu javnog mnjenja u Rusiji.

XS
SM
MD
LG