Linkovi

Obama i Medvedev sklopili sporazum na samitu u Moskvi o smanjenju strateškog naoružanja


Prema sporazumu, koji su na samitu u Moskvi potpisali američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dimitri Medvedev, pregovaračima dve zemlje je naloženo da dovrše sporazum koji će zameniti sadašnji ugovor o ograničavanju strateškog naoružanja, čija važnost ističe u decembru. Prema novom sporazumu, sadašnji broj nuklearnih bojevih glava će od 2200 biti smanjen na između 1500 i 1675, a broj raketa za njihovo lansiranje sa 1600 na između 500 i 1100.

Nešto ranije, pred početak razgovora u Kremlju sa ruskim liderom, Obama je rekao kako očekuje "vanredan napredak" u nizu oblasti. Medvedev je rekao kako predviđa obimne razgovore o odnosima između dve zemlje, koji će zatvoriti neke stranice iz prošlosti i otvoriti druge ka budućnosti.

Govoreći o novom sporazumu o strateškom naoružanju, Medvedev je rekao da Sjedinjene Države moraju da pristanu na kompromis u vezi sa planom za izgradnju antiraketnog sistema u centralnoj Evropi. Rusija kaže da bi izgradnja takvog sistema ugrozila njenu bezbednost i pokrenula novu trku u naoružavanju u Evropi. SAD kažu da bi taj raketni štit imao za cilj zaštitu od mogućeg napada od strane Irana ili Severne Koreje i da ni na koji način nije upravljen protiv Rusije ili neke treće zemlje.

Dvojica lidera izdala su danas saopštenje, potvrđujući svoju predanost borbi protiv terorizma, oružanog ekstremizma i trgovine drogama u Avganistanu. Predstavnici dve zemlje takođe su potpisali sporazum o tranzitu američkih vojnih transporta preko ruske teritorije ka Avganistanu.

Obama će se sutra sastati sa ruskim premijerom, Vladimirom Putinom, u njegovom domu van Moskve.

XS
SM
MD
LG