Linkovi

Obama stigao u Moskvu na razgovore sa Medvedevom i Putinom


Predsednik Barak Obama doputovao je u Moskvu na razgovore sa ruskim liderima. Uoči tih susreta Obama je izjavio kako očekuje "vanredan napredak" po čitavom nizu pitanja. Američki predsednik takođe planira da se obrati ruskom narodu.

Reč je o poseti koja se može podeliti na dva jednaka dela. Prvo, predsednik Obama će obaviti odvojene konsultacije sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom, a zatim će posvetiti pažnju unapređenju odnosa sa ruskim narodom.

U intervjuu za novinsku agenciju Asosijeted pres, uoči puta u Moskvu, predsednik Obama je rekao da ima mnogo pitanja koja želi da razmotri sa predsednikom Medvedevom, kao što je potreba uspostavljanja novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, koji bi zamenio START 1, čija važnost ističe krajem godine.

„Mislim da ćemo moći da obavimo neke važne poslove, kao što je postavljanje okvira za sporazum posle START-a 1, kako bismo smanjili broj nuklearnih bojevih glava i u Rusiji i u Americi," rekao je Obama.

Predsednik Obama je takođe istakao značajnu ulogu premijera Putina, rekavši da on i dalje uživa veliku moć.

„Smatram da je važno da uporedo sa daljom saradnjom sa predsednikom Medvedevom, ukažemo Putinu da je nekadašnji, hladnoratovski pristup američko-ruskim odnosima, zastareo,“ rekao je američki predsednik.

Bez obzira na usredsređenost na sporazum START, zvaničnici Bele kuće ističu da bi američko-ruski odnosi u 21. veku trebalo da obuhvate mnogo više od pregovora o naoružanju. Oni dodaju da će tokom boravka u Moskvi, predsednik Obama takođe održati jedan govor, a imaće i niz razgovora sa predstavnicima civilnog društva i opozicije.

Ekspert za Rusiju u Centru za strateška i međunarodna istraživanja, ovde u Vašingtonu, Sara Mendelson, trenutno radi na projektu međusobnog približavanja Rusa i Amerikanaca na poljima od ljudskih prava do pristupačnog stanovanja.

Mendelson kaže da Rusi imaju još mnogo toga da nauče o Baraku Obami, o njegovim uverenjima i politici.

„Iskreno rečeno, mislim da Rusi ne znaju mnogo o njemu. I verujem da će čak i razgovor o njegovom životnom iskustvu biti važan, jer ono razbija stereotip koji Rusi imaju o nama i našoj istoriji,“ kaže Sara Mendelson.

Dokaz sa kolikim se izazovom predsednik Obama suočava u Rusiji predstavljaju i rezultati najnovijeg ispitivanja ruskog javnog mnjenja, koje je sproveo istraživački centar Univerziteta države Merilend. Prema toj anketi, svega 23 odsto Rusa veruje da predsednik Obama ispravno deluje u međunarodnim odnosima.

XS
SM
MD
LG