Linkovi

Obama i Medvedev sutra preispituju diplomatske veze SAD i Rusije


Američki predsednik Barak Obama putuje danas u Moskvu gde će se sastati sa svojim ruskim kolegom, Dmitrijem Medvedevom dok dve strane nastoje da poprave bilateralne odnose.

Dvojica predsednika sutra će preispitali napredak ka obnovi ključnog sporazuma o nuklearnom naoružanju. Oni su se na samitu u Londonu, ranije ove godine, složili da započnu razgovore o novom Sporazumu za smanjenje strateškog naoružanja (START), koji ističe u decembru. Dvojica predsednika takođe treba da potpišu sporazum kojim se Sjedinjenim Državama omogućava da vazdušnim putem, preko ruske teritorije, prebacuju vojne zalihe koalicionim snagama u Avganistanu.

Medvedev je danas izjavio da je umereni optimista povodom postizanja novog sporazuma. Međutim, dodao je da Vašington prvo mora da pristane na kompromis u vezi sa planiranim stacioniranjem raketnog odbrambenog štita u centralnoj Evropi. Obama je u intervjuu pred samit, za nezavisni ruski dnevnik "Novaja Gazeta", ponovio američki stav da taj štit ima za cilj suprostavljanje mogućoj pretnji od raketnog napada iz Irana.

XS
SM
MD
LG