Linkovi

Proslava Dana nezavisnosti širom Amerike


Amerikanci danas slave Dan nezavisnosti, praznik na koji se po tradiciji priređuju vatrometi, parade i koncerti na otvorenom prostoru.

Vašington i Njujork su među gradovima u kojima će se večeras održati spektakularni vatrometi. Ipak, mnogi manji gradovi su bili primorani da otkažu ili dramatično smanje praznično slavlje – zbog ekonomske krize.

U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, predsednik Obama je hrabrio Amerikance da se "opuste" i iskoriste "malo slobodnog vremena za uživanje". Ipak, predsednik je podsetio da je zemlja suočena sa "nezapamćenim izazovima" – od teške ekonomske recesije do ratova u Iraku i Avganistanu. Obama je rekao da će "svaki Amerikanac morati da uloži izuzetne napore" da bi se odgovorilo na te izazove.

Praznik se slavi u znak sećanja na 4. jul 1776, kada je 13 prvobitnih američkih kolonija zvanično proglasilo nezavisnost od Britanije. Predsednik će proslaviti praznik u Beloj kući, u društvu porodica vojnika.

Mreža javnih radio i TV stanica i Nacionalni servis za očuvanje parkova, organizuju večeras besplatni gala koncert ispred zgrade američkog Kongresa. Publika je međutim već sinoć mogla da uživa u generalnoj probi na kojoj su, između ostalih, nastupili i pevači Beri Manilov i Areta Frenklin. Na Koni ajlandu u Njujorku, održava se tradicionalno takmičenje u jedenju viršli, koje prenosi nacionalna sportska televizijska mreža, ESPN.

XS
SM
MD
LG