Linkovi

Bajden poziva Iračane na pomirenje


Potpredsednik SAD Džozef Bajden pozvao je lidere iračkih političkh frakcija da prevazidju medjusobne nesuglasice.

Bajden je to učinio kao prvi visoki američki zvaničnik koji posećuje Irak posle povlačenja američkih snaga iz iračkih gradova ranije ove nedelje. Američki potpredsednik je ocenio da je povlačenje američkih snaga samo deo tog procesa, dodavši da irački lideri moraju da se suoče sa nerešenim pitanjima, uključujući prihode od nafte i pogranične sporove. Bajden se u petak sastao sa komandantom američkih snaga u Iraku, generalom Rejom Odijernom, i sa iračkm peremijerom Nurijem al-Malikijem.

Tokom Bajdenove posete, stotine Iračana su danas na ulicama Bagdada skandirale antiameričke parole i palile američke zastave. Proti Bajdenove posete demonstrirale su uglavnom pristalice šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra u šiitskoj četvrti Sadr Siti.

Iračko ministarstvo odbrane je, u medjuvremenu, saopštilo da već planira sledeću fazu povlačenja američkih snaga, koje će biti smanjene sa 130 na 100 hiljadu vojnika. Uoči povlačenjha američkih snaga iz iračkih gradova nasilje u zemlji dostiglo je najviši nivbo u proteklih osam meseci.

XS
SM
MD
LG