Linkovi

Putin: Poboljšanje odnosa ukoliko SAD odustanu od raketnog štita


Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da će američko-ruski odnosi krenuti napred ukoliko SAD odustanu od svojih planova o razmeštanju protivraketnog štita u centralnoj Evropi.

Putin je naglasio da je Rusija spremna za efikasnu saradnju, naglasivši da će se odnosi poboljšati ukoliko SAD odustanu od, kako se izrazio "blokovskog mentaliteta" i zaustave planove o proširenju vojnih saveza, što je bila jasna aluzija na NATO. Putin je to izjavio u Krasnodarskoj oblasti, na jugu zemlje, uoči posete predsednika Obame Rusiji.

Predsednik Obama je u četvrtak u intervjuu agenciji Asošietid Pres, izjavio da Putin ima veliki uticaj u Rusiji, ali da je delimično zadržao stari, hladnoratovski pristup američko-ruskim odnosima, koji je prevazidjen. Putin je medjutim odbacio Obamin komentar, rekavši da je uvek okrenut budućnosti.

Ranije danas visoki savetnik ruskog predsednika Medvedeva, Sergej Prihotko, izjavio je da će lideri Rusije i SAD na samitu u Moskvi, potpisati okvirnu deklaraciju o smanjenju naoružanja. Prema njegovim rečima, deklaracija će predstaviti nacrt najvažnijih instrukcija pregovaračima dve zemlje, koji rade na izradi dokumenta koji će zameniti Sporazum o strateškom smanjenju naoružanja (START) iz 1991. godine, koji ističe u decembru.

Ruski zvaničnik je rekao i da se njegova zemlja nada da će se dve strane dogovoriti o novom sporazumu ili do kraja tekuće ili početkom 2010. godine, a naglasio je i da će dvojica lidera iduće nedelje potpisati sporazum o prolasku američkih konvoja za pomoć vojnicima u Avganistanu, kroz rusku teritoriju.

XS
SM
MD
LG