Linkovi

Koen: Velika očekivanja od Obamine  posete Moskvi


Predstojeći susret američkog predsednika Baraka Obame sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, mogao bi da pokrene proces obnove saradnje dve zemlje, smatra Vilijam Koen, bivši republikanski senator, koji je takođe vršio funkciju sekretara za odbranu u administraciji predsednika Bila Klintona. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, Koen, koji se upravo vratio iz posete Moskvi, izrazio je očekivanje da će predsednik Obama biti toplo primljen u ruskoj prestonici.

"Tokom svojih sastanaka u Moskvi zapazio sam veliko uzbuđenje oko predstojeće posete predsednika Obame Rusiji. Očekivanja su velika - čak možda i preterana. Njeni organizatori moraće nekako da ih ublaže. Zato smatram da je važno da Bela kuća i oni koji učestvuju u planiranju dnevnog reda kažu: 'Evo, ovo su tih pet-šest pitanja na kojima znamo da možemo da sarađujemo i gde postoje realne šanse da ćemo uspeti'. Postoji veliki broj drugih stvari o kojima možemo da razgovaramo, ali na duži rok. Međutim, trebalo bi izabrati tri, četiri ili pet stvari za koje bismo mogli da kažemo da su od kritične važnosti i od zajedničkog interesa. Neka svaka strana sastavi svoj tim i kaže: 'Započnimo saradnju odmah'. Ako se ostvari, to bi moglo da pokrene pozitivnu dinamiku, u poređenju sa zaključkom da na samitu nije došlo ni do kakve saglasnosti i da se sve vraća na politiku 'odmeravanja snaga'. To bi bilo sasvom negativno. Ukoliko uslovi postoje, ovaj samit trebalo bi postaviti na pozitivnu putanju,“ kaže Koen.

Na pitanje ko vodi glavnu reč u Moskvi, predsednik Medvedev ili premijer Vladimir Putin, Koen je kratko uzvratio:

„Nisam u poziciji da o tome donosim bilo kakav sud, ali izgleda da njih dvojica pokušavaju da odrede međusobne odnose. Očigledno je da Putin ima veoma veliki uticaj, naročito u pogledu unutrašnjih pitanja. Ne mogu da kažem više od toga.“

Povodom ruskih vojnih manevara na granici prema Gruziji, bivši sekretar za odbranu kaže:

I mi vršimo vojne manevre i operacije za obuku u tom regionu. Pre bi se moglo reći da i oni pokazuju svoju snagu. Mislim da mi treba jasno da predočimo naše prijateljstvo sa Gruzijom i Ukrajinom. Njihovo buduće članstvo u NATO-u ostaje otvoreno pitanje, ali postoje i druge strukture i načini za jačanje partnerstva sa tim zemljama. Mi ostajemo predani dobrim odnosima sa obe zemlje i promociji demokratskih vrednosti. Takođe, programi vojne saradnje ostaju otvoreni.“

Na pitanje o izgledima za uspeh američko-ruskog samita, naš sagovornik je odgovorio oprezno, ističući da bi sama ličnost Baraka Obame mogla da utiče na ishod susreta u Moskvi:

„Sudeći po njegovim dosadašnjim nastojanjima, rekao bih da je Obama osoba koja poseduje veliko samopouzdanje i da dobro poznaje veliki broj pitanja. On je veoma detaljno informisan, otvoren je i veoma privlačan, ne samo Amerikancima, već ljudima širom sveta. Stoga verujem da su dobre šanse da samit uspe. Ipak, mnogo toga zavisi od spremnost ruske strane. Kao što je za ples potrebno dvoje, tako je važno da su obe zemlje i njihovi lideri spremni za saradnju. Ako je na to spremna samo jedna strana, neće biti rezultata,“ zaključio je Vilijam Koen.


XS
SM
MD
LG