Linkovi

Neformalni poziv Obami da poseti Siriju


Sirijski predsednik, Bašar al-Asad je tokom intervjua televizijskoj stanici Skaj njuz, neformalno pozvao američkog predsednika da poseti njegovu zemlju, zamolivši novinara Skaj njuza, da u njegovo ime prenese poziv predsedniku Obami.

Predsednik Sirije je rekao da Amerika ima "specifičnu ulogu kao najveća svetska sila", ali da eventualni datum susreta dvojice lidera zavisi od predsednika Obame. Bašar al-Asad je još dodao da bi, iako se on i njegov američki kolega ne slažu u vezi sa svim pitanjima, ovo bio način da se "zatvore pukotine".

Kako javlja sirijska novinska agencija SANA, al-Asad je Obami poslao i telegram u kojem mu čestita 4. jul, Dan nezavisnosti. Sirijski lider u telegramu Obami čestita i na vrednostima za koje se zalaže, a koje su, kako piše, ono što je svetu danas potrebno.

Američki zvaničnici su protekle nedelje objavili planove da posle četiri godine ponovo postave ambasadora u Siriji. Portparol Bele kuće, Robert Gibs, objasnio je da ovaj potez odražava nadu aktuelne administracije da će sirijska vlada preuzeti konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu.

Vašington već duže vreme optužuje Damask da pruža podršku grupama kao što je Hamas, koje Sjedinjene Države smatraju terorističkim organizacijama. Takođe, postoje sumnje o stanju ljudskih prava u Siriji i ulozi koju Damask igra u susednom Libanu.

Odnosi Sjedinjenih Država i Sirije, međutim, možda otopljavaju. Specijalni američki izaslanik, Džordž Mičel se prošlog meseca sastao sa predsednikom al-Asadom, sa kojim je razgovarao o naporima za upostavljanje mira na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG