Linkovi

Gradjani Crne Gore uskoro će moći da dobiju američke vize u Podgorici


Američka ambasada u Podgorici organizovala je proslavu Dana nezavisnosti SAD uz podsjećanje na američko-crnogorske veze u prošlosti i njihov razvoj koji je krunisan odlukom da od 21. jula građani Crne Gore američku vizu mogu dobiti u ambasadi u Podgorici.

Na svečanosti povodom proslave 233 godine nezavisnosti SAD, Američka ambasada obznanila je odluku da će uskoro početi izdavanje viza crnogorskim građanima. To je najavio američki ambasador u Crnoj Gori, Roderik Mur, uz opšte oduševljenje gostiju:

„Imam neizmjerno zadovoljstvo da najavim svima vama da će SAD prvi put u istoriji početi sa izdavanjem viza građanima Crne Gore u američkoj ambasadi u Podgorici 21. jula“.

On je kazao da je ambasada SAD već izdala prvu vizu i da je dobio crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Mur je naveo da je Vujanović „decenijama ulagao beskrajni napor u korist američko-crnogorskih odnosa“. Vize su dobili i sedam studenata koji će predstojeću akademsku godinu provesti u SAD-u.

„Ranije smo vidjeli naše dvije zastave, zastave dvije ponosne, nezavisne demokratske nacije. Te zastave su me podsjetile na partnerstvo, koje postoji, koje živi između Amerike i Crne Gore".

Prema njegovim riječima, to partnerstvo danas je snažnije nego što je ikada bilo u istoriji.

"Možemo svi biti ponosni na ovo partnerstvo, ali ne možemo imati smjelost da preduzmemo punu zaslugu za njegov uspjeh“.

On je objasnio da odnos dvije države ima "duge korjene", dodajući da su "sjeme" tog partnerstva posijali američki predsjednik Teodor Ruzvelt i knjaz Nikola, koji su vodili dvije zemlje za vrijeme osnivanja diplomatskih odnosa prije 104 godine.

Mur je kazao da ne posjeduje moći da predvidi budućnost, ali je rekao da je siguran da će „ono što se čvrsto razvilo u prošlosti i što se silno razvija u sadašnjsti, sigurno u punom sjaju nastaviti da se razvija u godinama koje dolaze“.

Predsjednik Vujanović je rekao da je saglasan s Murovom ocjenom američko-crnogorskih odnosa, navodeći da dvije zemlje simbolično vezuje jednak mjesec proslave nezavisnosti, podsjećajući da je Crna Gora međunarodno priznata prije 131 godinu. On se zahvalio američkom narodu za pomoć i podršku Crnoj Gori, posebno za onu ostvarenu preko USAID-a koja je „bila dragocjena“.

„Vrijedno i važno je to, što je i ambasador Mur promovisao, da USAID pomaže sjeveru Crne Gore. I da pomogne prioritetno tom pomoći onome što je savlađivanje razlika u razvoju sjevera, centralnog i južnog dijela Crne Gore“.

On je zahvalio, u svojstvu vrhovnog komandanata, za podršku i pomoć SAD u vojnoj saradnji, kroz saradnju nacionalne garde države Mejn i crnogorske Voske, kao i za sve ono što je američka privredna komora promovisala kao šansu privredne saradnje dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG