Linkovi

Filadelfija, kolevka američke nezavisnosti


Sve je počelo 1776. godine, kada je 13 kolonija na američkom tlu proglasilo nezavisnost od britanske imperije potpisavši Deklaraciju o nezavisnosti., Jedno od mesta na kojima će žitelji Filadelfije proslaviti ovaj 231. rođendan Sjedinjenih Država je istorijski Park nezavisnosti.

Prvo odredište mnogih turista koji dođu u Filadelfiju je Park nezavisnosti, mesto na kome su osnivači Sjedinjenih Država razmatrili i sastavili Deklaraciju o nezavisnosti. Bil Koflin je čuvar u Službi za nacionalne parkove:

„Mislim da ljude najviše privlači činjenica da je naša nacija zasnovana na idealima, na jednakosti i građanskim slobodama. To privlači ljude iz čitavog sveta, koji žele da dođu i vide sobu u kojoj je sastavljena Deklaracija o nezavisnosti,“ kaže Koflin.

Tim idealima odaje se počast ne samo u deklaraciji, nego i na drugim mestima u Parku nezavisnosti.

Glumci u odeći vodećih američkih rodoljuba iz tog doba – kao što su Džordž Vašington i Bendžamin Frenklin – doprinose rekonstrukciji istorijskog ambijenta. Čuveni objekti i mesta, kao što su Zvono slobode, Karpenters hol i kuća u kojoj je legendarna Betsi Ros sašila prvu američku zastavu, privlače više od tri miliona turista godišnje.

Na pitanje kakve utiske nose posle posete ovim istorijskim mestima, turisti izražavaju oduševljenje.

„Smatram da je sva ta istorija zapanjujuća,“ kaže jedan od njih.

„Tu je bio početak države, veoma bitan momenat,“ primećuje drugi.

„Oduvek sam želeoda vidim Zvono slobode. Oduvek sam to želeo i i to sam učinio,“ istakao je treći.

8. jula, 1776. žitelji Filadelfije su Zvonom slobode pozvani da čuju prvo javno čitanje Deklaracije o nezavisnosti. 1846. zvono je uklonjeno iz zvonika Hola nezavisnosti zbog pukotine koja se sve više širila i od tada je izloženo u Parku nezavisnosti. Još jednom, Bil Koflin, čuvar u Službi za nacionalne parkove:

„Zvono je vrlo snažan simbol i to redovno uočavam. Kada se pojavila pukotina zvono je već postalo snažan simbol građanskih sloboda u Americi, a ubrzo i u svetu,“ kaže on.

Za praznik, 4. juli, u Filadelfiju dolazi više Amerikanaca i stranih turista nego u bilo koje drugo doba godine.

Kako je rekao naš sagovornik, Bil Koflin, "4. juli je naš trenutak da zablistamo."

XS
SM
MD
LG