Linkovi

Američki vojnici prodiru dublje u južni Avganistan

  • Vesti Amerike

Američki marinci nastavili su danas sa prodorom u južni Avganistan, nailazeći na slab otpor u osvajanju sela i drugih naseljenih centara koji su bili pod kontrolom talibanskih pobunjenika.

Marinske snage u jačini od 4 hiljade vojnika ušle su juče u južnu pokrajinu Helmand, u nastojanju da iz nje isteraju ekstremiste i obezbede to područje uoči predsedničkih izbora u Avganistanu, 20. avgusta.

Predstavnik marinaca, Bil Peletier, rekao je da vojnici samo povremeno nailaze na otpor, ali je upozorio da bi to moglo da se promeni. Peletier je rekao da je cilj američkih snaga isterivanje talibanskih ekstremista iz tog područja i osvajanje poverenja lokalnog stanovništva.

Američka komanda je saopštila da je u dosadašnjim akcijama poginuo jedan, a ranjeno nekoliko marinaca. U operacijama učestvuje i nekoliko stotina avganistanskih vojnika i policajaca.

Odvojeno od toga, američki funkcioneri kažu da vojska svim sredstvima pokušava da pronađe američkog vojnika za koga se veruje da su ga u utorak zarobili ekstremisti, u istočnoj pokrajini Paktia.

XS
SM
MD
LG