Linkovi

Nova vlada u Hondurasu odbacila ultimatum


Lider prelazne vlade Hondurasa izjavio je kako njegova zemlja neće popustiti pod medjunarodnim pritiskom da se ponovo vrati na položaj zbačeni predsednik Manuel Zelaja.
Vršilac dužnosti predsednika, Roberto Mikeleti, odbacio je ultimatum koji je uputila Organizacija američkih država, da se Zelaja vrati na vlast u subotu ili da se Honduras suoči sa izbacivanjem iz te regionalne grupe.
Vršilac dužnosti predsednika Hondurasa je rekao kako je uveren da njegova zemlja neće dugo biti izolovana i da će druge države uvideti da je nova vlada spasila Honduras.
Funkcioneri prelazne vlade optužuju Zelaju za izdaju i zloupotrebu vlasti i obećavaju da će ga uhapsiti ako se vrati u Honduras.
Zelaja je juče bio u Panami, gde je prisustvovao inauguraciji predsednika te države, Rikarda Martinelija. On je izjavio da će se vratiti u svoju zemlju u subotu.
Vojnici su silom proterali Zelaju iz Hondurasa 28. juna, na dan kad je planirao da održi referendum o ustavnoj promeni koja bi mu omogućila da se kandiduje za još jedan mandat. Vrhovni sud je stao na stanovište da je takav referendum protivzakonit.

XS
SM
MD
LG