Linkovi

Američki marinci započeli veliku ofanzivu na talibanska uporišta u južnom Avganistanu


Hiljade američkih marinaca i stotine avganistanskih vojnika i policajaca ušlo je rano jutros, pod okriljem mraka, duboko unutar pokrajine Helmand, na početku takozvane Operacije Handžar. Narednik Čarls Marš je predstavnik Sjedinjenim Državama predvođene koalicije.

"Cilj kombinovane američko-avganistanske misije je osiguravanje bezbednosti u naseljenim centrima duž reke Helmand, u istoimenoj dolini, i povezivanje lokalnog stanovništva sa njihovom legitimnom vladom, uz istovremeno uspostavljanje stabilnih i bezbednih uslova za sprovođenje nacionalnih izbora, predviđenih za avgust, kao i za poboljšanje bezbednosti u budućnosti," rekao je Marš.

Ova operacija je prva veća ofanziva otkada je predsednik Obama obelodanio svoju novu ratnu strategiju za Avganistan. U njoj učestvuje gotovo 4 hiljade novopristiglih marinaca i 650 avganistanskih vojnika, koji su u Helmand ušli kopnenim i vazdušnim transportom. Prošle nedelje, oko 500 britanskih vojnika pokrenulo je akciju isterivanja ekstremista iz njihovih dugogodišnjih skrovišta u toj oblasti, koja je istovremeno najaktivnije područje po proizvodnji opijuma.

Američke oružane snage kažu da će avganistanske snage preuzeti kontrolu bezbednosti čim Helmand bude očišćen od pobunjenika.

Džorit Kaminga, viši analitičar u Međunarodnom savetu za bezbednost i razvoj, kaže da su američke snage i vojnici NATOa više puta pokušavali da preuzmu i zadrže pod kontrolom pokrajinu Helmand. On kaže kako sumnja da će i ovo nastojanje, iako veće i odvažnije, biti uspešno ako ne postoji plan za zadovoljavanje potreba lokalnog stanovništva.

"Nije sve u slanju vojnika i njihovom ostanku na tom mestu, već u tome šta će ti vojnici raditi kada se borbe završe, odnosno već od trenutka prvog uspeha u borbama sa talibanima. Veoma je važno da se vojska uključi u razvoj, u dostavljanje humanitarne pomoći, kao i da se istinski potrudi da na strategiji osvajanja uma i srca lokalnog stanovništva, o čemu govorimo već godinama. To nikada nije bilo uspešno primenjeno na terenu," kaže Kaminga.

Jedan od ključnih ciljeva predsednika Obame u Avganistanu je obnavljanje poverenja lokalnog stanovništa izbegavanjem civilnih žrtava. To krajnje osetljivo pitanje već duže vreme opterećuje međunarodne snage, koje su se u sukobima sa ekstremistima snažno oslanjale na napade iz vazduha.

Novi američki komandant u Avganistanu, general Stenli Mekristal, rekao je da je zaštita avganistanskih civila postala jedan od najvažnijih prioriteta revidirane strategije za ugušivanje sve snažnijeg talibanskog pokreta.

"Svako od nas mora da sprovodi svoje zadatke imajući na umu da su poštovanje, osetljivost prema kulturi, odgovornost i transparentnost, suštinski važni za sticanje poverenja avganistanskog naroda. Ako budemo stekli to poverenje, nećemo izgubiti u ratu. Ali ako poverenje izgubimo, nećemo moći da pobedimo," rekao je Mekristal.

Nova ratna strategija predsednika Obame obuhvata slanje dodatnih 21 hiljadu američkih vojnika i instruktora. Očekuje se da će se pre kraja ove godine američke snage u Avganistanu udvostručiti na oko 68 hiljada vojnika.

Helmand je strateški važno područje, duž granice sa Pakistanom, u kome cveta proizvodnja opijuma i u kome se borci i oružje lako kreću preko porozne granice. Današnji početak operacije odmah je izazvao zabrinutost u Pakistanu. Nekoliko sati kasnije, pakistanske oružane snage saopštile su da su njihovi vojnici zauzeli položaje za presecanje odstupnice ekstremistima koji beže zbog ofanzive u Helmandu.

XS
SM
MD
LG