Linkovi

Obama: Pritvorenici iz Gvantanama jedan od najvećih izazova


Predsednik Obama još uvek nastoji da nadje rešenje za najopasnije pritvorenike u američkoj bazi u Zalivu Gvantanamo, na Kubi. Predsednik je govorio o tome i nizu drugih pitanja u opširnom intervjuu za agenciju Asošietid Pres.

Administracija je nastojala da nadje rešenje za pritvorenike iz Gvantanama otkako je, odmah po preuzimanju dužnosti, predsednik Obama u januaru objavio da će zatvoriti pritvorni centar u Gvantanamu u roku od godinu dana. Predsednik je u intervjuu agenciji Asošietid Pres ponovio da je rešenje statusa osumnjičenih terorista iz Gvantanama jedan od njegovih najvećih izazova. Obama je rekao da bi bio spreman da razmotri njihovo prebacivanje na druge lokacije, na duži vremenski period, ali da za sada nijedan takav plan nije prihvatljiv:

„Zaista moram dobro da razmislim o tome i na tom polju ćemo se kretati vrlo oprezno.“

Obama je dodao da neki od pritvorenika iz Gvantanama nisu podobni za krivično gonjenje, bilo prema američkim zakonima ili prema medjunarodnom pravu.

Ove nedelje 4 hiljade američkih vojnika, koje prati više stotina avganistanskih vojnika, ušle su u pokrajinu Helmand, gde se nalaze uporišta Talibana, naišavši samo na sporadičan otpor. To je prva operacija u okviru strategije predsednika Obame da stabilizuje Avganistan. Komentarišući tu operaciju, predsednik Obama kaže:

Moja definicija uspeha je vrlo uska kada je u pitanju naša nacionalna bezbednost, a to je da al-Kaida i njeni saveznici ne mogu da uspostave utočišta iz kojih će napadati Amerikance.“

Tokom predstojeće posete, Moskvi predesednik Obama će razgovarati sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom o kontroli nuklearnog naoružanja i drugim pitanjima. Obama kaže da ruski predsednik Medvedev shvata da je hladnoratovski pristup američko-ruskim odnosima prevazidjen, ali da premijer Putin nije u potpunosti izmenio svoj način razmišljanja:

„Mislim da se Putin jednom nogom oslanja na stari pristup, a drugom na novi.“

Medjutim, predsednik Obama kaže da smatra da je važno da se sastane sa obojicom ruskih lidera, pošto premijer Putin i dalje ima značajan uticaj u Rusiji:

„Mislim da će susret sa premijerom Putinom osigurati da i on i Medvedev čuju istu poruku kako bi mogli zajednički da saradjuju sa nama u rešavanju nekih ključnih pitanja.“

Presdednik Obama će takodje učestvovati na samitu Grupe 8 u Italiji, a zatim će posetiti Ganu. To će biti njegova prva poseta afričkom kontinentu u svojstvu predsednika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG