Linkovi

Masovna ofanziva američkih snaga na talibane u južnom Avganistanu


Oko 4 hiljade američkih marinaca krenulo je u napade na talibanska uporišta u južnom Avganistanu, u okviru prve velike operacije u skladu sa strategijom predsednika Baraka Obame za stabilizaciju te zemlje.

U ofanzivi koja je rano jutros, pod okriljem mraka, započeta u dolini Helmand učestvuje i oko 650 avganistanskih vojnika i policajaca. Preko granice, u Pakistanu, tamošnja vojska je zauzela položaje kako bi dočekala ekstremiste u bekstvu.

Ova ofanziva u kojoj učestvuju kopnene i vazduhoplovne snage najveća je operacija te vrste za američke marince od bitke za irački grad Faludžu, 2004. godine.

Guverner pokrajine Helmand izjavio je za Glas Amerike da su se ranije ofanzive u toj oblasti često završavale nerešenim rezultatom i da su talibanski borci ponovo zauzimali teritorije čim bi se vojnici povukli.

Američki komandanti kažu da se ova operacija, nazvana Handžar, razlikuje od ranijih i po obimu i po cilju da se teritorija trajno preotme od talibana.

Komentarišući novu ofanzivu u južnom Avganistanu, generalpukovnik američkih marinaca, Lari Nikolson, rekao je da će vojnici graditi uporišta i živeti među stanovnicima tog, u svetu najaktivnijeg područja po uzgajanju maka.

U pokrajini Helmand proizvodi se najviše opijuma u Avganistanu, odnosno oko 90 odsto ukupne svetske proizvodnje tog narkotika. Veruje se da je trgovina opijumom jedan od najvažnijih izvora prihoda za operacije talibana.

XS
SM
MD
LG