Linkovi

Bivši iranski predsednik kaže da su nedavni izbori predstavljali "puč" protiv demokratije


Bivši iranski predsednik i vodeći reformista, Mohamad Hatami, kaže da je rezultat spornih predsedničkih izbora u Iranu predstavljao "puč" protiv demokratije.

Hatami je to izjavio danas, dva dana pošto je moćni Savet čuvara islamske revolucije podržao ponovni izbor predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Poraženi predsednički kandidati, Mir Hosein Musavi i Mahdi Karubi, takođe su danas kritikovali ishod izbora nazvavši Ahmadinedžadovu vladu "nelegitimnom."

U saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, Musavi je pozvao svoje pristalice da nastave da se bore za pravo naroda. On se takođe založio za slobodu štampe, reformu izbornog procesa i oslobađanje uhapšenih tokom postizbornih protesta. Musavi i Karubi kažu da su rezultati izbora, sprovedenih 12. juna, namešteni.

Iran je danas zabranio izlaženje jednog refirmističkog lista naklonjenog Karubiju, pošto je taj poraženi predsednički kandidat obećao da će nastaviti borbu protiv izbornih rezultata.

Šef iranske policije saopštio je da je 20 ljudi ubijeno, a više od hiljadu uhapšeno, tokom masovnih protesta posle izbora. Organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da je broj žrtava u tim nemirima bio daleko veći.

XS
SM
MD
LG