Linkovi

Poboljšana bezbednost omogućila ekonomski rast na Zapadnoj obali


Izrael tvrdi da želi da pospeši ekonomiju na palestinskim teritorijama kao način za uspostavljanje mira. Izraelski lideri, medjutim, nisu sproveli specifične planove za poboljšanje ekonomske situacije, ali palestinske teroritorije ipak beleže znatan ekonomski rast, pošto je prekid nasilja doveo do povećanja trgovine i investicija.

Dženin na Zapadnoj obali bio do nedavno bio poznat kao bastion samoubilačkih bombaških napada. Sada, sa potpuno novom robnom kućom, vrednom više miliona dolara, Dženin postaje Meka za kupce poput, palestinske nastavnice, Afaf Rahal.

„Kad god sam išla u Aman i druga mesta, govorila sam kako se nadam da bismo i mi na Zapadnoj obali jednog dana mogli da imamo nešto poput ovog ili čak bolje,” kaže Rahal

Analitičari kažu da je robna kuća u Dženinu deo ekonomskog buma do kojeg dolazi uprkos globalnom usporavanju ekonomije. Razlog je poboljšanje bezbednosnih uslova. Ofir Gendelman je na čelu Izraelsko-palestinske trgovinske i industrijske komore u Tel Avivu. To je nova organizacija osnovana u trenutku kada je trgovina izmedju Izraela i palestinskih teritorija u porastu:

„Sada je daleko mirnije na Zapadnoj obali nego pre šest ili dvanaest meseci. Sasvim je mirno. Nema terorističkih napada, ničega. Palestinske bezbednosne službe čine sve što mogu da bi sprečile napade, a, naravno, izraelska armija čini svoje. Na kraju krajeva, kad je mirno i bezbedno ekonomija će cvetati i mi to shvatamo.“

Novi gradjevinski projekti niču svuda. Ovaj luksuzni hotel, izgradjen evropskim investicijama, gradi se u Ramali. Poboljšana bezbednost navela je izraelsku armiju da tokom protekle godine ukloni preko 140 kontrolnih punktova, poput ovog izmedju Nablusa i Dženina, što omogućava slobodniji protok ljudi i robe. Pa ipak, put do uspostavljanja medjusobnog poverenja je dug. Palestinci kažu da postoje drugi kontrolni punktovi, koji mnogima blokiraju pristup radnim mestima i trgovini. Mali broj Palestinaca veruje da će ekonomski prosperitet sam po sebi doneti mir, mada su neki optimistični da on može da pomogne.

„Lakše je pregovarati sa nekim ko ima normalan život, nekim ko nije očajan, nekim ko se ne oseća izolovanim. Poboljšanje ekonomske situacije na Zapadnoj obali je definitovno poboljšalo šanse za postizanje mirovnog sporazuma,“ ističe Ofir Gendelman.

Za Afaf Rahal, mogućnost pronalaženja luksuznog posudja u njenom rodnom gradu predstavlja ispunjenje sna:

Videla sam tanjire poput ovih u Amanu, ali sam se uvek plašila da ih kupim. Sada kada ih vidim ovde to izgleda kao da sam otkrila blago“

Za Afaf ova nova robna kuća je znak da se život normalizuje čak i u mestu kao što je Dženin

XS
SM
MD
LG