Linkovi

Američke savezne države suočene sa ozbiljnim budžetskim problemima


Recesija u Sjedinjenim Državama pogadja sve budžete - od porodičnih do budžeta saveznih država. Zakonodavci širom zemlje nastoje da se izbore sa rastućim budžetskim deficitom i da sastave kraj s krajem, dok se budžetski prihodi sve više smanjuju.

Guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, sazvao je vanrednu sednicu državne skupštine u utorak uveče, ali zakonodavci nisu uspeli da usvoje budžet. Oni su takodje odbacili Švarcenegerov predlog da ukinu dodatne državne servise vredne pet milijardi dolara, dok budžetski deficit Kalifornije iznosi ukupno 24 milijarde dolara.

„Guverner je jasno rekao da neće biti novih poreza, Republikanci su rekli to isto, a mi smo rekli da nećemo da desetkujemo socijalne servise,“ kaže predsednik Senata Kalifornije, demokrata, Darel Stajnberg.

Kalifornija bi mogla da bude prinudjena da izdaje menice umesto isplata – penzionerima, kontraktorima i studentima. Te menice neće moći da se unovče sve do oktobra, ali mnogi strahuju da neće uopšte moći da se unovče.

Nekoliko saveznih država vodi budžetske bitke koje su otežane zbog ekonomske krize. U Arizoni, sukob se vodi unutar republikanske partije. Republikanski zakonodavci odbijaju da glasaju o povećanju poreza, dok republikanski guverner odbija da potpiše budžet bez povećanja poreza.

„Nije smelo da dodje do ovoga. Guvernerka nije trebalo da dozvoli da da je sopstvena partija satera u ćošak,“ kaže demokratska senatorka Rebeka Rios.

A u Ilinoisu, članovi sindikata državnih službenika blokirali su državni Predstavnički dom zahtevajući povećanje poreza iz kojeg se namiruju njihove plate.

U medjuvremenu, Indijana je uspela da izbegne obustavu rada državnih službi pošto je budžet usvojen samo nekoliko sati pre isteka krajnjeg roka.

Za mnoge savezne države savezne države, glavni krivac su smanjeni prihodi od poreza na lična primanja i nekretnine. To je novac na koji mnoge savezne države više ne mogu da se oslone.


XS
SM
MD
LG