Linkovi

Zbačeni predsednik Hondurasa planira povratak


Zbačeni predsednik Hondurasa Hose Manuel Zelaja izjavio je je da planira da se vrati u zemlju u četvrtak, četiri dana pošto je ga je vojska uhapsila i proterala.

Zelaja je prisustvovao satanku lidera Latinske Amerike juče u Nikaragvi i tom prilikom izjavio da se nada da će se vratiti u Honduras u društvu generalnog sekretara Organizacije američkih država Hose Migela Insulse.

Vojska Hondurasa je, postupajući po nalogu Vrhovnog suda, uhapsila Zelaju u nedelju ujutru i naterala ga da se ukrca u avion za Kosta Riku. Sjedinjene Države i druge zemlje osudile su ovu akciju i saopštile da još uvek smatraju Zelaju predsednikom Hondurasa.

Očekuje se da će se Zelaja danas obratiti Generalnoj skupštini UN. Organizacija američkih država bi trebalo da održi još jedan sastanak u Vašingtonu na kom bi se raspravljalo o novonastaloj situaciji.

Juče su se bezbednosne snage Hondurasa sukobile sa više od hiljadu demonstranata koji su protestvovali protiv državnog udara. Policija je ispalila suzavac kako bi potisnula demonstrante koji su se skupljali ispred predsedničke palate u prestonici Hondurasa, Tegusigalpi.

XS
SM
MD
LG