Linkovi

SAD predale kontrolu nad iračkim gradovima


Iračke snage zvanično su rano jutros preuzele kontrolu nad Bagdadom i drugim iračkim gradovima, pošto su se američke borbene snage povukle iz svih urbanih područja.

Na današnjoj ceremoniji, najviši američki komandant u Bagdadu, generalmajor Danijel Boldžer, predao je svom iračkom kolegi ključeve bivše zgrade ministarstva odbrane koja je služila kao zajednički štab.

Ovo povlačenje je deo američko-iračkog bezbednosnog sporazuma kojim su određeni rokovi za postepen odlazak američkih snaga iz Iraka pre kraja 2011. godine. Iračka vlada proglasila je 30. juni za Dan nacionalnog suvereniteta.

Hiljade ljudi okupilo se večeras u glavnom bagdadskom parku Zavra, obeležavajući ovaj događaj uz muziku i vatromet.

Desetine hiljada američkih vojnika ostaće u zemlji radi uvežbavanja i obučavanja iračkih snaga, a u gradska područja će se vraćati samo ako to od njih bude zatraženo.

Odvojeno od toga, američka komanda saopštila je da su juče u Bagdadu, uoči povlačenja, ubijena četiri američka vojnika. Nikakve druge pojedinosti nisu saopštene. U dva odvojena bombaška napada, u unutrašnjosti zemlje, poginuli su najmanje sedam iračkih policajaca i jedan kurdski vojnik.

XS
SM
MD
LG