Linkovi

Obama objavio nove inicijative za smanjenje potrošnje energije


Američki predsednik Barak Obama snažno se zalaže za konzervisanje energije u američkim domovima i poslovnim objektima, počevši sa uvođenjem novih propisa o rasvetnim telima.

Predsednik Obama se posebno trudi da ubedi Kongres da usvoji predlog zakona o korenitim promenama u vezi sa potrošnjom energije. U međuvremenu, on čini i male korake, u smislu promocije konzervisanja energije. Obama kaže da mnogo naizgled malih koraka može da dovede do krupnih promena, kao što je uvođenje propisa o upotrebi energetski efikasnijih sijalica.

"Znam da sijalice nisu seksi. Ali ovaj jednostavan potez nosi u sebi ogromne mogućnosti jer sedam odsto ukupne energije koja se troši u Americi odlazi na osvetljavanje naših kuća i poslovnih prostora," rekao je Obama.

Američki predsednik obećava da će ušteda biti upečatljiva.

"Između 2012. i 2042. ovi novi propisi uštedeće potrošačima 4 milijarde dolara godišnje," rekao je Obama.

Obama je takođe primetio da je zakonom o podsticanju privrede, koji je potpisao u februaru, predviđeno na milione dolara za proširenje razvoja i upotrebe tehnologije za alternativne izvore energije, u stambenim i poslovnom zgradama. On je rekao da će taj novac biti razdeljen mnogo brže nego što je prvobitno bilo planirano.

XS
SM
MD
LG