Linkovi

Iran: Ahmadinedžad ponovo proglašen za pobednika


Iranski zvaničnici ponovo su proglasili aktuelnog predsednika Mahmuda Ahmadinedzzada za pobednika spornih predsednicckih izbora.

Uticajni Savet čuvara revolucije nadgledao je ponovno prebrojavanje glasačkih listića iz 10 odsto nasumce odabranih glasačkih kutija širom zemlje. Prema izveštajima iranskih državnih medija, Savet je saopštio da ponovno prebrojavanje glasova potvrdjuje zvanične rezultate izbora održanih 12. juna. Savet je takodje saopštio da su se njegovi članovi ranije danas sastali sa reformističkim kandidatom Mir Hoseinom Musavijem, ali da taj sastanak nije bio "efektivan". Musavi je prethodno odbacio ponovo prebrojavanje glasova i zahtevao da rezultati izbora budu poništeni.

U medjuvremenu, iranske vlasti oslobodile su 5 članova osoblja britanske ambasade u Teheranu, nekoliko dana possto je 9 službenika ambasade pritvoreno zbog navodne povezanosti sa nemirima posle izbora. Britanski premijer Gordon Braun danas je osudio taj potez iranskih vlasti kao "neprihvatljiv, neopravdan i neosnovan". Portparol iranskog ministarstva inostranih poslova saopštio je da je četvoro službenika britanske ambasade i dalje u pritvoru radi ispitivanja. Američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je da oni budu oslobodjeni i rekla da Sjedinjene Države prate situaciju.

XS
SM
MD
LG