Linkovi

Obama: Svrgavanje predsednika Hondurasa nezakonito


Predsednik Obama izjavio je da je svrgavanje predsednika Hondurasa Manuela Zelaje - nezakonito. U razgovoru sa novinarima u Vašingtonu, predsednik

Obama je rekao da je Zelaja, koji je juče uhapšen i potom proteran iz zemlje, i dalje predsednik Hondurasa. Ranije danas, američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je najviši prirotet da se u toj zemlji ponovo uspostavi demokratski i ustavni poredak. U razgovoru sa novinarima sekretarka Klinton je rekla da se radi o državnom udaru, ali nije navela da li će Sjedinjene Drzzave obustaviti pomoć Hondurasu.

U medjuvrmenu, Zelaja koji je prvobitno proteran u Kostariku, danas je doputovao u Nikaragvu gde su ga dočekali predsednik te zemlje, Danijel Ortega, predsednik Venecuele, Ugo Čavez, i predsednik Ekvadora, Rafael Korea. Latinoamerički lideri su pružili podršku Zelaji, a Ugo Čavez je pozvao sve zemlje regiona da pokažu solidarnost sa narodom Hondurasa i zbačenim predsednikom Zelajom. Vrhovni sud Hondurasa naložio je armiji da svrgne Zelaju zbog njegove namere da raspiše referendum koji bi mu omogućio da se kandiduje za još jedan mandat, dok je Kongres imenovao predsedavajućeg Roberta Mičeletija za privremenog predsednika. U medjuvremenu, situacija u prestonici Hondurasa, Tegusigalpi, je i dalje zategnuta. Armija patrolira gradom, ali nije sprečila proteste pristalica predsednika Zelaje.

XS
SM
MD
LG