Linkovi

SAD: Vrata za nuklearne pregovore sa Iranom ostaju otvorena


Visoki funkcioneri administracije predsednika Obame smatraju da su vrata i dalje otvorena za nukelarne pregovore sa Iranom. Oni ne obraćaju mnogo pažnje na poslednje anti-američke komentare iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Post-izborni nemiri u Iranu, koji traju poslednje dve nedelje, podstakli su pitanja o izgledima za diplomatski sporazum o nuklearnim ambicijama Teherana. U emisiji TV mreže "Si Bi Es" (CBS) "Suočite se s nacijom" (Face the Nation), američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs, ukazala je da je pitanje nuklearnog program Irana nešto što i dalje veoma zabrinjava Belu kuću.

„U svakom slučaju u našem je interesu da pokušamo da sprečimo Iran da se domogne nuklearnog oružja. Za to smo se zalagali putem multi-lateralne diplomatije, za koju smo i dalje ostavili otvorena vrata“, rekla je Rajs.

U emisiji "Susret sa predstavnicima štampe" (Meet the Press) TV mreže "En Bi Si" (NBC), visoki savetnik predsednika Obame, Dejvid Alkselrod rekao je da je administracija i dalje otvorena za ideju da prisustvuje razgovorima izmedju Irana s jedne i pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke s druge strane. Na pitanje da li bi oštra retorika predsednika Ahmadinedžada tokom vikenda, mogla da dovede do obustave diplomatskih tokova Akselrod je rekao:

„Treba razumeti da on nije čovek koji donosi odluke kada su u pitanju inostrana i bezbednosna politika Irana. Njegovi komentari su samo za domaću upotrebu“.

Iranski predsednik optužio je Sjedinjene Države za mešanje u unutrašnja pitanja njegove zemlje. Akselrod je rekao da je iranski predsednik jednostavno nastojao da promeni temu:

„To je stara tehnika u Iranu da se Sjedinjene Države optužuju za unutrašnje probleme. Ahmadinedžad trenutno ima probleme sa iranskim narodom, a ne sa nama“.

Izborni spor u Iranu dominira naslovnim stranicama dok se približava kranji rok za povlačenje američkih snaga iz velikih gradova u susednom Iraku. Glavni američki komandant u Iraku, general Rej Odijerno, izjavio je za TV mrežu Foks (FOX) da Iračani budno prate događaje preko granice.

„To im pruža više poverenja u njihovu vladu. Oni su, naime, upravo obavili legitimne i kredibilne izbore za pokrajinske lidere i činjenica je da će to ponoviti u januaru kad budu birali svoje nacionalne lidere“, rekao je Odijerno.

General je dodao da će, za razliku od Irana, međunarodni posmatrači pratiti izbore u Iraku i ukazao da sadašnji događaji u Iranu mogu da posluže kao ohrabrenje Iračanima da pospeše svoju mladu demokratiju.

XS
SM
MD
LG