Linkovi

Vimbldon i All England klub ostaju verni tradiciji


Vimbldon je ime koje širom sveta svi vezuju za jednu jedninu stvar - tenis. Tokom dve nedelje, navijači pažljivo prate dešavanja na terenima All England kluba - neizvesne mečeve, iznenađenja i zaplet koji svakoga dana postaje sve interesantniji. Najstariji i najprestižniji od četiri Grand Slem turnira, jedini koji se i dalje igra na travi, ukorenjen je u istoriju i tradiciju.

Najbitnije je dati sve od sebe i osvojiti najznačajniji turnir na svetu. To je jedna stvar koja se nikad neće promeniti na takmičenju koje je počelo davne 1877. I ovogodišnji učesnici vrlo su svesni toga, tako da je ostati fokusiran i naoštren - kako fizički, tako i mentalno - za njih deo prilagođavanja.

Od vremena velikog Freda Perija - poslednjeg britanskog šampiona još 1936, preko 1950-ih, kada se Altea Gibson, prva Afro-amerikanka pojavila je centralnom terenu i osvojila turnir, sve do danas, Vimbdlon je uvek bio nešto posebno. Pre svega zbog tradicije koja okružuje ovo istorijsko mesto. U Vimbldonskom muzeju tenisa, ta prošlost je sačuvana. Kustoskinja Honor Godfri zadužena je da beleži evoluciju igre.

"Mislim da postoji mnogo toga što dopinosi imenu Vimbldona, a jedna od najznačajnijih stvari je činjenica da igramo na travi. Toliko mnogo tenisera priča kako je divno doći ovde, kako je sve zeleno, kako trava izgleda sjajno. I očigledno, to doprinosi tradiciji, kao i činjenica da se igra skoro potpuno u belom. To je još jedna izuzetna tradicija na Vimbldonu. Profesionalni igrač, čak i krajem 19. veka nosili su belu opremu. Tako je počelo, i eto, održalo se kao pravilo do danas", kaže Godfri.

Svakako, sam pomen reči Vimbldon, asocira ljude i na mračne, kišovite oblake.

"Vreme tokom Vimbldona je tradicionalno vrlo promenljivo, tako da može da bude sunčano jutro, uz nekoliko pljuskova dovoljnih da prekinu mečeve, ali to je još nešto što gledaocima i posetiocima, ne smeta, već su naučili da u tome uživaju. Sve je to deo boravka ovde", dodaje Godfri.

Ono što je takođe utkano u tradiciju Vimbldona jeste ta sposobnost turnira da se promeni i prilagodi modernim zahtevima. Ove godine, velika promena je pokretni krov iznad centralnog terena. Ian Riči, izvršni direktor All England kluba, kaže da će krov biti veliki plus za turnir kada se pojavi neizbežna kiša.

"Bilo je mnogo planiranja, i mnogo stručnjaka je uključeno u projekat, tako da verujem da je ovo jedna stvar koja je sjajan dodatak turniru i pomoći će onima koji ispune san, kupe kartu da prate meč na centralnom terenu, da budu sigurni da će ga i videti", objašnjava Riči.

Krov je tek poslednji u nizu adaptacija koje su neophodne da bi se držao korak sa teniskim svetom, koji se neprastano menja, a opet očuvali tradicionalni temelji na kojima turnir počiva.

"Mislim da uvek morate da budete pažljivi kada je reč o tim tradicionalnim elementima koji su tokom svih ovih godina i učinili turnir slavnim. Igranje na travi, bela oprema, izostanak reklama širom kompleksa - to su na neki način osnove, koje se mislim, nikad neće promeniti. Međutim, isto tako, ukoliko želite da budete svetski priznati veliki događaj, što ja mislim da mi jesmo, onda morate da držite korak s vremenom".

Jedna od stvari koja se nikad neće promeniti jeste i taj neverovatni osećaj osvajanja titule na Vimbldonu. Od 1877. do danas, neke stvari, uvek ostaju iste.

XS
SM
MD
LG