Linkovi

Britanija zahteva oslobađanje pritvorenog osoblja svoje ambasade u Teheranu


Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Milibend zatražio je da osam službenika britanske ambasade u Teheranu budu pušteni na slobodu i njihovo pritvaranje okarakterisao kao neprihvatljivo maltretiranje i zastrašivanje.

Iranski mediji objavili su da je osam službenika pritvoreno zbog umešanosti u post-izborne nemire. Ministri inostranih poslova Evropske unije danas su obećali da će Brisel „snažno i složno“ odgovoriti na svaki iranski čin maltertiranja ili zastrašivanja osoblja stranih ambasada u Teheranu.

Takođe danas, vrhovni lider Irana Ajatola Ali Hamenei optužio je britanske i američke funkcionere da iznose absurdne komentare o Iranu. Teheran je ranije već optužio Veliku Britaniju i Sjedinjene Države za umešanost u ulične proteste i nasilje u zemlji posle predsedničkih izbora 12. juna.

Prošle nedelje Iran je proterao dvojicu britanskih diplomata, što je navelo London da odgovori istom merom. Posle tog incidenta, iranski ministar inostranih poslova upozorio je da bi njegova zemlja mogla da razmotri zahlađivanje diplomatskih odnosa sa Britanijom.

XS
SM
MD
LG