Linkovi

Podeljene reakcije na izveštaj vlade SAD o klimatskim promenama


Američka vlada je nedavno objavila rezultate opsežne studije pod nazivom „Uticaji globalne promene klime u Sjedinjenim Državama“. U njoj je potvrđeno da je povećanje temperature pre svega uzrokovano delovanjem ljudskog faktora. Dok su grupe za zaštitu životne sredine pozdravile ovaj izveštaj, konzervativni političari ga vide kao politički potez Obamine administracije.

Vladin izveštaj predviđa češću i intenzivniju pojavu toplotnih talasa i jakih oluja. On je dobio veliku pažnju medija i pohvale od grupa za zaštitu životne sredine. Karter Roberts je predsednik Svetskog fonda za zaštitu prirode (World Wildlife Fund), ekološke organizacije prisutne u više od 100 zemalja. On kaže da izveštaj potvrđuje prethodne studije i izlazi u pravom trenutku:

Sve oči su sada uprte u Sjedinjene Države jer svi očekuju da vide kakve zakone ćemo usvojiti kako bi smanjili ispuštanje štetnih gasova u SAD.“

Roberts kaže da izveštaj jasno predočava posledice nečinjenja. On dodaje da je prvi prioritet da se smanji krčenje šuma i poveća efikasnost izvora energije:

"Ako budemo mogli da usvojim prave zakone da bismo rešili problem klimatskih promena to će stvoriti temelj za novu američku ekonomiju i inspirisati inovacije.“

Iako je izveštaj predstavljen kao nestranački, konzervativci u Vašingtonu ga osporavaju. Dejvid Krojcer je politički analitičar u Heritidž fondaciji u Vašingtonu. On kaže da je izveštaj pripremljen jedino kako bi pomogao predsedniku Obami da dobije podršku za svoju politiku i kako bi uticao na glasanje u Kongresu o zakonu o čistoj energiji i sigurnosti koje se očekuje sledeće nedelje:

„Mislim da je sasvim jasno da u celoj stvari postoji politička komponenta. Da li će ovaj izveštaj učiniti da se neki članovi Kongresa predomisle i glasaju za zakon? Ne verujem.

Krojcer kaže da će ekonomska cena ograničavanja emisija štetnih gasova biti mnogo veća od bilo kakvih efekata klimatskih promena koje on posmatra kao prirodnu pojavu, a ne rezultat ljudskog delovanja. Izveštaj su sastavili eksperti iz 13 vladinih agencija i sa nekoliko univerziteta i naučnih instituta. Džejn Lubčenko je na čelu Nacionalne uprave za okeane i atmosferu:

„Klimatske promene uzrokovane ljudskom aktivnošću su realnost, ne samo u udaljenim predelima i na malim tropskim ostrvima, već i u našem dvorištu, na svakom mestu širom naše zemlje. Promene klime se dešavaju sada,“ kaže Lubčenko.

Panel stručnjaka složio se da su SAD već pogodili jaki toplotni talasi i kiše. Oni takođe predviđaju da će se poplave, kao i zdravstvene i ekonomske posledice ovih promena dramatično povećati. Džeri Melilo rukovodi Centrom za ekosisteme, pri Biološkoj laboratoriji mora u Vuds Houlu, u Masačusetsu. On kaže da će rastući nivo mora pričiniti veliku štetu u obalnim područjima:

"Šest od deset najviše korišćenih luka za transport robe biće ugrožene porastom nivoa vode. Sedam od deset najvećih luka nalaze se u Meksičkom zalivu. U tom regionu je takodje smeštena američka industrija nafte i gasa, a tu prolaze i dve trećine američke uvozne nafte.“

Uzgoj stoke i poljoprivreda suočiće se sa novim izazovima. Melilo kaže da će porast temperature omogućiti korovima, insektima, i štetočinama da se razmnožavaju.

Ovi problemi sa insektima i štetočinama koji nastaju usled promene klime zahtevaće veću upotrebu pesticida i drugih sredstava za suzbijanje parazitskih organizama,“ dodaje Melilo.

Naučni panel je došao do zaključka da će uticaj klimatskih promena nastaviti da raste ako se ne kontroliše ispuštanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, i da budućnost zavisi od onoga što sada učinimo po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG